Mariborsko gledališče s predstavo Pošta danes na festivalu Infant v Novem Sadu

Avtor: STA

Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor gostuje v Novem Sadu, kjer bo z uprizoritvijo absurdno tragične komedije Pošta Roka Gregorja Vilčnika v režiji Juša A. Zidarja nastopila na 48. mednarodnem festivalu alternativnega in novega teatra Infant. Igrajo Žan Koprivnik, Blaž Dolenc, Gregor Podričnik in Minca Lorenci.


Foto: Damjan Švarc

Vilčnik, znan tudi kot rokgre, je omenjeno igro napisal leta 2019 in jo umestil na poštni urad, ki je včasih služil kot komunikacijski center, danes pa je samo še eden od členov v verigi že tako prenasičene potrošniške obsedenosti. Ta absurdna tragična komedija med drugim preizprašuje postavko časa, ki na poštnem uradu na koncu sveta teče počasneje.

Uprizoritev, ki je premiero doživela tik pred izbruhom epidemije, je režiral Juš A. Zidar, ki o njej pravi, da gre na intimni ravni za zgodbo o posameznikih, ki živijo realnost, ta pa jih frustrira, zato sta edino, kar jim preostane in s čimer se hranijo, fantazma in hrepenenje po nekem drugem življenju, ki se morda nikoli ne zgodi.

"Gre torej za zgodbo o tem, kako nam življenje odteka v iskanju hipnih rešitev, da bi začasno osmislili temeljno nezadovoljenost s stvarno realnim v čakanju na neko drugačno življenje nekoč," je še dodal Zidar.

Festival Infant, ki ga organizira Kulturni center Novega Sada, se je razvil iz festivala Malo pozorje in predstavlja spoj nevsakdanje gledališke interpretacije, neklasičnega pristopa k igralskemu izražanju in modernemu jeziku teatra.

Dogodek, ki bo potekal od danes do konca tedna, je oblikovan z željo, da odpre novi prostor za izmenjavo kulturnih vrednosti s svetom in omogoči enakovreden kontekst za kreativno energijo mladih ustvarjalcev. V že 48. izdaji se v tekmovalnem programu za nagrade potegujejo štiri uprizoritve, ob mariborski SNG Drami pa bodo nastopila še gledališča iz Zagreba, Beograda in Novega Sada.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mariborsko-gledalisce-s-predstavo-posta-danes-na-festivalu-infant-v-novem-sadu