Radijski igri Medeja ... bom postala in Glas šakala nominirani za nagrado Prix Evropa

Avtor: STA

Festival Prix Evropa je danes objavil seznam nominirancev za najboljše oddaje različnih žanrov oz. dosežke radijskih in TV postaj, nastale v preteklem letu. Med njimi sta tudi slovenska radijska igra Medeja ... bom postala in radiofonska dokumentarna igra Glas šakala, obe nastali v uredništvu igranega programa znotraj programa Ars.


Foto: Pixabay

Radijska igra Medeja ... bom postala je bila nominirana v kategoriji umetniškega programa, Glas šakala pa v kategoriji dokumentarnega programa, so sporočili iz Tretjega programa Radia Slovenija - programa Ars. Kot so poudarili, je s svojimi oddajami na festivalu sodelovalo 209 programov, kar predstavlja veliko število posnetkov.

Medeja... bom postala je radijska igra, nastala po besedilu Senekove drame v prevodu Jere Ivanc. Avtorica koncepta in režiserka je bila Špela Kravogel, za radijsko priredbo je poskrbela Saška Rakef. Glavno vlogo Medeje odigra Nataša Barbara Gračner, ob njej sta še Radko Polič Rac in Primož Pirnat.

Avtor glasbe je Boštjan Gombač, glasbeno dramaturgijo je prispevala Darja Hlavka Godina, lektorica je bila Tatjana Stanič. Dramo so posneli tonski mojstri Sonja Strenar, Matjaž Miklič in Tristan Peloz ob asistenci Nejca Zupančiča.

Radijska igra Medeja ... bom postala, ki je bila premierno na sporedu 21. junija, je imela pomembno predhodnico: slovensko prvo izvedbo Senekove Medeje v SNG Drama Ljubljana. Ta izvedba je s prvim slovenskim prevodom Senekove Medeje, ki je od Evripidove 500 let mlajša rimska dvojnica, omogočila razmišljanje o radijski upodobitvi.

Radiofonska dokumentarna igra Glas šakala avtoric Pie Brezavšček, Tine Kozin, Barbare Krajnc Avdić, Saške Rakef, Petre Veber in Bojane Šaljić Podešva je performativna kompozicija za posameznico, prostor in zvok. Zvočno jo je oblikoval Matjaž Miklič, brala sta Aleksander Golja in Ivan Lotrič, poezijo pa interpretirajo Vesna Jevnikar, Blaž Šef in Nataša Živković.

Dokumentarna zvočna študija Glas šakala sledi migracijski poti šakalov, ki se v zadnjih desetletjih z Balkana širi proti srednji in vzhodni Evropi, vedno večje število in prostorska razširjenost pa sprožata konflikte, povezane s človekovimi interesi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/radijski-igri-medeja-bom-postala-in-glas-sakala-nominirani-za-nagrado-prix-evropa