V SMG vstopajo v Izredno sezono 2021/2022

Avtor: STA

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) vstopajo v Izredno sezono. Ime ni povezano le s tem, da s političnega in z zdravstvenega vidika nastaja v "izrednih" časih, izredna bo tudi po tem, da bodo število novih produkcij omejili in dali prednost starim, iz predkoronskih časov. Ali bo sezona izredna še po kakovosti, pa bo po zapisu SMG pokazal čas.


Foto: Arhiv SMG

Direktor SMG Tibor Mihelič Syed je ob torkovi predstavitvi nove sezone za STA pojasnil, da so želeli v gledališču novo sezono poimenovati Sezona izrednih razmer, a jih je nato član strokovnega sveta opozoril, da so "izredne razmere postale že redne". To po besedah Mihelič Syeda nakazuje že prva predstava letošnje sezone, Vročina v režiji Žige Divjaka, ki priča o tem, da okoljske katastrofe in spremembe postajajo stalnice in se zgolj še radikalizirajo. Ena od stvari, ki prav tako postaja normalna, je po njegovih besedah "radikalizacija diskurza, sploh na ravni politike". Ob tem so skušali besedi izredno dodati tudi neko pozitivno konotacijo, "nekaj kar je presežno, nekaj kar odstopa od povprečja".

Umetniški vodja Goran Injac pa je na predstavitvi dejal, da se nadejajo "izredno žive sezone, izvedeno v živo". Sezona bo po njegovih besedah izredna po tem, da v njej ne bodo prikazali zgolj novih produkcij, temveč tudi dve, ki zaradi pandemije še nista imeli priložnosti biti predstavljeni ljubljanskemu občinstvu. Injac se nadeja tudi izredno kakovostnih projektov, ob tem pa upa, da bo to sezona, v kateri bodo ponovno lahko svoje predstave skozi gostovanja popeljali v svet.

Sezono SMG je sicer na Novi pošti že uvedel Solo v režiji Nine Rajić Kranjac, v katerem je v središču predstave prav režiserka, ki s štirimi igralci razmišlja o "teatru danes, njegovi moči in nemoči". V spodnji dvorani pa bo po napovedi direktorja SMG 23. septembra "končno" premiera predstave Norišnica, d. o. o. v režiji Vita Tauferja avtorja Joeja Ortona. Režiserjeva ideja je "to komedijo radikalizirati in teme spolnega nasilja ter kliničnih patologij osvetliti tudi z njihove tragične plati". Iz minule sezone bo v Ljubljani iz lanske bere na sporedu še predstava jerebika, štrudelj, ples pa še kaj po besedilu Simone Semenič v režiji Jureta Novaka.

Divjakova Vročina bo v SMG sicer na sporedu v oktobru, nastaja pa z mednarodno igralsko ekipo v koprodukciji z zavodom Maska in graškim festivalom Štajerska jesen, kjer bo premiera že 24. septembra. Divjak je na predstavitvi opozoril, da se je že začela okoljska kriza, ki je tudi kriza človečnosti. V predstavi bodo na to krizo pogledali skozi prizmo razrednega boja, nadeja pa se tudi, da bodo v predstavi obravnavane teme gledalce spodbudile k aktivaciji.

V SMG so med pandemijo prostor ponudili tudi mladim, v sklopu Mlado Mladinsko bodo novembra postregli z avtorsko produkcijo Svoje usode krojači v režiji Ane Duša. Ta je povedala, da so pri predstavi sodelovali izvajalci, mlajši od 20 let, in trije člani igralskega ansambla SMG. Pri delu na predstavi so skušali po njenih besedah ustvariti prostor, v katerem se lahko mladi učijo gledaliških veščin, hkrati pa tudi družbene refleksije in ostrenja misli.

Decembra nadaljujejo s predstavo Pojedina pri Trimalhionu, pri kateri bodo sodelovali s priznano srbsko režiserko Bojano Lazić. Injac je povedal, da je tekst pravzaprav odlomek antičnega romana Satirikon. Skozi predstavo bodo skušali značilnosti rimske družbe aktualizirati - ukvarjali se bodo s pretiranih hedonizmom, s potrebo po uživanju v pijači, hrani ter lepem življenju, hkrati pa pod vprašaj postavili pomen družbenih vlog.

Sezono bodo spomladi sklenili s predstavo TV-mreža v režiji Matjaža Pograjca, ki bo nastala po istoimenskem znanem ameriškem filmu iz 70. let v režiji Sidneyja Lumeta in po scenariju Paddyja Chayefskyja. Po filmu je dramatizacijo pri Leeju Hallu naročil že sloviti režiser Ivo van Hove, po njej pa bo delal tudi Pograjc. Tibor Mihelič Syed je dejal, da so iskali besedilo, v katerem bi Pograjc lahko uporabil video in TV formate, ki bi imelo bogate like in bi hkrati komentiralo tudi vse, kar se nam trenutno dogaja tudi na slovenskem medijskem področju.

Na Novi pošti, katere program v SMG soustvarjajo z zavodom Maska, bo po Solu v novi sezoni v oktobru na sporedu premiera avtorskega projekta po konceptu in scenariju Varje Hrvatin Zelda. Ta po besedah avtorice izhaja iz dramaturgije video iger in osnovnega principa iger igranja vlog. V novembru bodo startali s ciklom gledaliških esejev Tako rekoč pod kuratorstvom Boštjana Narata, obetata pa se tudi rezidenci umetnic Harriet Rabe von Froreich in Enis Maci.

Direktorica in umetniška vodja Maske Alja Lobnik je najavila še projekt 2023, vezan na še nerealizirane stvaritve, ki jih umetniki in umetnice ustvarjajo od poziva ob 100. številki Maske in bodo leta 2023 vključeni v veliko pregledno razstavo. Prvi tovrstni že izvedeni projekt je bil Parquet Ball/Nad parketom Mateje Bučar, spomladi prihodnje leto pa bo svojo idejo predstavil Goran Sergej Pristaš.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-smg-vstopajo-v-izredno-sezono-2021-2022