Objavljen razpis za Severjeve nagrade

Avtor: STA

Sklad Staneta Severja je objavil razpis za Severjeve nagrade. Dve nagradi bosta namenjeni igralskim stvaritvam v slovenskih poklicnih gledališčih, po eno nagrado pa bo sklad namenil za igralsko stvaritev študenta dramske igre ali skupinsko delo ter za igralsko stvaritev v slovenskem ljubiteljskem gledališču. Rok za oddajo predlogov je 7. oktober.


Foto: Arhiv SLOGI

Za nagrade se lahko potegujejo igralke in igralci s stvaritvami, odigranimi v premiernih uprizoritvah v obdobju med 15. septembrom 2019 in 15. septembrom 2021, piše v razpisu.

Kandidate za nagrade lahko z ustrezno pisno obrazložitvijo predlagajo slovenska poklicna gledališča, poklicna – izven institucionalna gledališča, poklicne gledališke skupine, Združenje dramskih umetnikov Slovenije, odbori združenja v posameznih gledališčih in posamezniki.

Kandidate za igralstvo stvaritev študenta dramske igre lahko predlaga Akademija za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) ali posamezniki, kandidate za stvaritve v ljubiteljskih gledališčih pa Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), zveze kulturnih društev, gledališka kulturna društva in skupine ali posamezniki iz Slovenije ali zamejstva. Prijavitelj lahko predlaga največ enega kandidata, za stvaritve v poklicnih gledališčih pa dva.

Kot so spomnili v Skladu Staneta Severja, je delovanje gledališč v zadnjem letu in pol krojila pandemija covida-19. Ker si člani strokovne žirije zaradi specifičnosti situacije niso oziroma ne bodo mogli v živo ogledati predstav predlaganih kandidatov, bo ocenjevanje potekalo predvsem s pomočjo posnetkov predstav. Zato pozivajo prijavitelje, da predlogom priložijo povezave do posnetkov referenčnih predstav na spletu oziroma jim pošljejo posnetek po pošti na sedež Sklada Staneta Severja v Škofji Loki.

Severjeve nagrade nosijo ime po legendarnem igralcu Stanetu Severju. Vsako leto jih podelijo decembra v Škofji Loki, kjer je Sever premierno uprizoril svoje zadnje gledališko delo. Nagrade imajo dolgo tradicijo, letos jih bodo podelili že 51. leto. Na lanski podelitvi nagrad sta slavila Jette Ostan Vejrup in Vladimir Vlaškalić. Nagrado za stvaritev študenta dramske igre sta si prislužila Gaja Filač in Klemen Kovačič. Nagrada za najboljšo stvaritev v ljubiteljskem gledališču pa je pripadla Bojanu Visterju.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/objavljen-razpis-za-severjeve-nagrade-1