Škofjeloški pasijon prejel glavno nagrado na srbskem Viminacium fest

Avtor: STA

Uprizoritev patra Romualda/Lovrenca Marušiča Škofjeloški pasijon v režiji Jerneja Lorencija, koprodukcija Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj, je v nedeljo prejela glavno nagrado viminacium maximus za najboljšo predstavo na III. Viminacium festu. Že v soboto pa je nagrado za najboljšo igralko večera prejela Doroteja Nadrah.


Foto: Nada Žgank

Festival Viminacium fest je med 23. in 29. avgustom potekal v mistični atmosferi antičnega arheološkega parka Viminacijum. Vodilo selektorja in umetniškega vodje festivala Mihajla Nestorovića je izbor predstav, ki temeljijo na mitskih ali zgodovinskih zgodbah, in takšnih, ki iščejo navdih v pojavih sodobne družbe, ki so sčasoma postali mitski, so zapisali v kranjskem Prešernovem gledališču.

Na nedeljski podelitvi nagrad je po soglasni odločitvi žirije za najboljšo predstavo letošnje izdaje obveljala Lorencijeva režija Škofjeloškega pasijona. Misterij je sicer leta 1721 napisal kapucin oče Romuald oziroma Lovrenc Marušič in velja za najstarejše ohranjeno dramsko delo v knjižni slovenščini ter za najstarejšo ohranjeno evropsko režijsko knjigo.

"Besedilo prikazuje zgodovino odrešenja in velja za eno najlepših dramskih pesnitev v slovenski literaturi. Gre za kulturni spomenik, ki je vpisan tudi na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva in od katerega nastanka je letos minilo 300 let," so še spomnili v Prešernovem gledališču Kranj, kjer so predstavo premierno uprizorili 10. septembra 2020.

Nagrado viminacium maximus je predstavniku ekipe Škofjeloškega pasijona Petru Srpčiču na nedeljski prireditvi izročil župan Požarevca Saša Pavlović. V obrazložitvi nagrade viminacium maximus pa je žirija, ki so jo sestavljali scenograf Darko Nedeljković, producent Miran Hajoš in gledališka režiserka Snežana Trišić, med drugim zapisala:

"Predstava Škofjeloški pasijon s poetičnimi in visoko estetiziranimi sredstvi pripoveduje zgodbo odrešenja iz svetega pisma na način, da razkriva in prevprašuje enega največjih mitov, na katerem temelji sodobna civilizacija. Odrski misterij v režiji Jerneja Lorencija dobiva boleče subverzivne nianse, ko z natančnimi, premišljenimi, minimalističnimi, a pomensko jasnimi in močnimi režijskimi sredstvi v biblijski zgodbi v 13 prizorih razkriva in rekonstruira zgodbo človeškega zla. Predstavo odlikuje izjemna kolektivna igra ansambla, ki se razteza od igralske discipline do prepuščanja nalogi in v kateri so nas navdušili posvečenost in natančnost ter izbor pogumnih, točnih in pretresljivih postopkov in sredstev."

Že v soboto je sicer tričlanska žirija iz festivalskega občinstva po zaključku uprizoritve Škofjeloškega pasijona nagrado za najboljšo igralko večera podelila Doroteji Nadrah. Poleg nje so v igralski zasedbi še Darja Reichman, Miha Rodman, Blaž Setnikar in kot gosta Miranda Trnjanin in Gregor Zorc. Koreograf in asistent režiserja je bil Gregor Luštek, dramaturgijo podpisuje Matic Starina, scenografijo Branko Hojnik, kostumografijo Belinda Radulović, glasbo pa Branko Rožman.

V kranjskem gledališču so spomnili še, da se je "izjemna uprizoritev, ki uspe prodreti v globine človeške duše", uvrstila v izbor TOP odrskih postavitev leta 2020 po izboru kritikov in pritegnila pozornost številnih gledalcev ter strokovne javnosti, selektor Rok Andres pa jo je uvrstil tudi v tekmovalni program 51. Tedna slovenske drame. Dodali so, da bo predstava v sredo premierno uprizorjena še v koprodukcijskem Mestnem gledališču Ptuj.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/skofjeloski-pasijon-prejel-glavno-nagrado-na-srbskem-viminacium-fest