Ime mi je rdeča

Avtor: STA

Novo umetniško sezono v Narodnem gledališču v Sarajevu bo sredi septembra odprla premierna izvedba velikega koprodukcijskega projekta umetnikov iz Slovenije, Črne gore, BiH in Makedonije - Ime mi je rdeča.


 

Predstavo bo po tekstu turškega pisatelja Orhana Pamuka postavil makedonski režiser Martin Kočovski.

Kot je za federalno tiskovno agencijo BiH Fena potrdil direktor gledališča Gradimir Gojer, so v realizacijo predstave poleg Narodnega gledališča iz Sarajeva vključeni Festival Ex Ponto iz Ljubljane, Festival MESS iz Sarajeva, Mali dramski teater iz Bitole, Črnogorsko narodno gledališče (CNP) iz Podgorice ter več umetnikov iz drugih držav, med temi turški scenograf Nurullah Tuncer.

Ime mi je rdeča
, knjiga dobitnika Nobelove nagrade za književnost leta 2006 Orhana Pamuka, je pripoved o umetnosti, ljubezni, sreči, življenju in smrti, na trenutke pa tudi razprava o bistvu islamske umetnosti in pojmovanja sveta, skozi usodo slikarja miniatur in kaligrafa v Carigradu.

Roman poleg mojstrske pisave odlikuje mnogoterost pripovednih perspektiv. Predstava, nastala na podlagi romana, bo zaprla septembrski 17. mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti Ex Ponto, tokrat ubran na temo tabuja in njegove vpetosti v različna področja človekovega intimnega in družbenega delovanja. Ime mi je rdeča je napovedana za 22. september ob 20. uri v Stari elektrarni na Slomškovi ulici.

Zgodba se dogaja v 16. stoletju, ko sultan skupini najboljših miniaturistov naroči knjigo, ki naj bo izdelana mimo toge tradicije. Naročilo povzroči ideološki spor med otomanskim in zahodnjaškim pogledom na slikarstvo, med starim in novim.

Gojer je za Feno še povedal, da bodo septembra prvič pripravili baletni festival, s katerim bodo obeležili 60. obletnico delovanja Baleta Narodnega gledališča Sarajevo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ime-mi-je-rde%C4%8Da