Ljubljanska Drama z gostovanji v Italiji in na Poljskem

Avtor: STA

Ansambel SNG Drama Ljubljana bo z uprizoritvijo Moj mož Rumene Bužarovske v režiji Ivane Djilas v torek gostoval na 30. festivalu Mittelfest 2021 v italijanskem Čedadu. S sodobno dramsko opero Deklica s strunami Maje Hrgović in Marjana Nečaka pa se bo 10. septembra predstavil na 3. mednarodnem gledališkem festivalu v poljskih Kielcah.


Foto: Peter Uhan

Jubilejni mednarodni multidisciplinarni festival gledališča, glasbe in plesa Mittelfest 2021 se je v Čedadu z otvoritveno slovesnostjo začel v soboto, poteka pa do 5. septembra. Organizatorji so zapisali, da je Mittelfest v 30. letih od prve izdaje "še vedno kraj srečevanja med umetniki in občinstvom, stalnega dialoga med različnimi duhovi, ki sobivajo na ozemlju srednje Evrope".

Na 30. festivalu bo znotraj teme Eredi (Dediči/dedinje) v ospredju vprašanje: Kaj pa pomeni Srednja Evropa danes? "Vsak posameznik je prej ali slej poklican, da se sooči z zapuščino časa in nabranimi izkušnjami. Kaj namerava storiti s tem? Kolikšen del svoje osebne zapuščine želimo obdržati in prenesti naprej," so vsebine, ki jih na festivalu prevprašujejo.

Med nastopajočimi na letošnji izdaji je tudi SNG Drama Ljubljana z uprizoritvijo Moj mož, ki je sicer v soboto uvedla novo sezono ljubljanskega gledališča na Velikem odru. Predstava je nastala po zbirkah kratkih zgodb Rumene Bužarovske Moj mož in Nikamor ne grem, v njej pa igrajo Iva Babić, Silva Čušin, Maša Derganc v alternaciji z Barbaro Cerar, Petra Govc, Sabina Kogovšek, Saša Mihelčič, Maruša Majer v alternaciji s Sašo Pavlin Stošić, Saša Pavček ter Barbara Žefran v alternaciji z Nino Valič.

Režiserka Ivana Djilas je razkrila, da je dolgo sanjala o predstavi, v kateri bi ženske lahko bile vse, kar so tudi moški. "Nenehno razmišljam o tem, da se bo enakopravnost moških in žensk zgodila, ko bomo dovolili enakemu številu neumnih žensk biti na vodilnih položajih, kot to zdaj dovoljujemo moškim. In ne, ko bomo zahtevali, da so vse ženske superjunakinje. In te zgodbe so takšne. Ujele so žensko v trenutkih intime, takrat, ko je nihče ne vidi, ker niso vredni omembe," je med drugim zapisala.

Pred ljubljansko Dramo pa je v septembru še eno gostovanje, na Poljskem. Na 3. mednarodnem gledališkem festivalu v Kielcah bo gostovala sodobna dramska opera Deklica s strunami Maje Hrgović in Marjana Nečaka, ki je uprizoritev tudi režiral in glasbeno zasnoval. Avtorica pesmi, ki jih v predstavi pojeta Barbara Cerar in Uroš Fürst, pa je priznana makedonska pesnica Ana Bunteska.

Intimna koprodukcija ljubljanske Drame in gledališča Moving Music Theatre iz Bitole "na ozadju družbenega dogajanja v sodobni Evropi poteka na meji med stvarnim in sanjskim svetom, med prepoznavnimi, pogosto neprijetnimi situacijami na mejah in postajah ter spomini in prividi, v katerih se prepletajo časi in jeziki, glasba in poezija, trpkost in lepota življenja", so zapisali v Drami.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljanska-drama-z-gostovanji-v-italiji-in-na-poljskem