V Cankarjevem domu premiera baletne predstave Dunajski večer

Avtor: STA

V Cankarjevem domu (CD) bo drevi premiera baletne predstave Dunajski večer v koreografiji Renata Zanelle, ki je koprodukcija CD ter SNG Opera in balet Ljubljana. V predstavi, ki odseva zgodovinski čas in vpliv glasbe na evropsko zgodovino, bo zazvenela glasba Beethovna, Johanna Straussa, Johanna Straussa ml., Josefa Straussa in Gustava Mahlerja.


Foto: Darja Štravs Tisu

Za prvi del celovečernega baletnega diptiha je bilo idejno izhodišče za koreografijo na veličastno glasbo Beethovnovega Koncerta za klavir in orkester št. 5 v Es-duru, op. 73 ustvariti delo, posvečeno klasicizmu v plesu.

Kot piše v sporočilu za javnost, je Beethoven svoj zadnji klavirski koncert, znan tudi pod naslovom Imperator, dokončal leta 1809, ko je Napoleon osvojil Dunaj. Koreografa Zanello je navdihnilo tudi skrivnostno Beethovnovo pismo Nesmrtno ljubljeni, ki naj bi ga skladatelj napisal tik pred nastankom klavirskega koncerta. Koreograf se je tako podal na pot iskanja zagonetne ženske skozi štiri glavne kompozicijske linije: moč, skrivnost, strast in radost.

Drugi del večera je posvečen tradiciji novoletnih koncertov Dunajskih filharmonikov. Zanella je kot vodja baletnega ansambla Dunajske državne opere in kot koreograf dogodka - nazadnje leta 2017 - imel možnost ustvariti koreografije na številne najbolj priljubljene melodije avstrijskih skladateljev, ki so jih filharmoniki odigrali pod vodstvom svetovno znanih dirigentov. Obogaten s to izkušnjo je za baletni ansambel Dunajske državne opere ustvaril balet, ki je postal zaščitni znak tega ansambla in s katerim so dunajski baletniki nastopali po vsem svetu.

"Vsi na valček (Alles Walzer) je plesna poslastica. Tradicionalna, moderna, romantična, nostalgična, zabavna, polna humorja in energije. Sklene se s sporočilom o enotnosti, ki je za avstrijsko kulturno okolje izrednega pomena. Med najbolj prepoznavnimi glasbenimi deli, vključenimi v predstavo, so Pizzicato polka Johanna Straussa mlajšega in Josefa Straussa, Adagietto iz Mahlerjeve 5. simfonije in Koračnica Radetzkega Johanna Straussa," piše v sporočilu za javnost.

Zanella je med nabor najbolj znanih melodij vključil tudi druge elemente, kot so govor in posnetki, s katerimi je ustvaril prijetno vzdušje slavnostnega večera. "Za naš plesni ansambel je dodal nekaj nove glasbe in na ta način ustvaril posebno različico koreografije. Iz izkušenj na Dunaju je ustvaril delo, ki glasbene virtuoze združuje v harmoničen odnos, da se lahko s svojo energijo in globino prelijejo v sozvočje z današnjimi generacijami," še piše.

Generalna direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski na novinarski konferenci pred premiero povedala, da je za ljubljanski baletni ansambel predstava odlična priložnost, da zapleše na nekoliko večjem in akustičnem odru Gallusove dvorane. "Ko balet začasno zapusti svojo matično hišo in pride na oder Gallusove dvorane, je to drugačna in dodatna komponenta njihovemu ustvarjanju," so njene besede povzeli v sporočilu za javnost.

Dirigent predstave bo Kevin Rhodes.

Za gledalce bo v veljavi pogoj PCT, prav tako pa bo v Gallusovi dvorani na voljo manj sedežev kot ponavadi. Kot so sporočili iz CD, je delni razlog za to pogled na oder, ki zahteva, da gledalci ne sedijo na robu dvorane. Prav tako bo v veljavi razporeditev s prostimi sedeži med gledalci - v enem delu dvorane med posameznimi gledalci, v drugem pa bosta lahko skupaj sedela dva člana istega gospodinjstva.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cankarjevem-domu-premiera-baletne-predstave-dunajski-vecer