V Prešernovem gledališču Kranj v novi sezoni z vrhunskimi dramatiki in prodornimi režiserji

Avtor: STA

V Prešernovem gledališču Kranj napovedujejo sezono, v kateri bodo predstavili vrhunske dramatike in prodorne režiserje. Premierno bodo uprizorili pet predstav, za november pa načrtujejo izvedbo 51. Tedna slovenske drame. V novo sezono vstopajo s skrbnim optimizmom, piše v sporočilu za javnost z današnje novinarske konference o sezoni 2021/22.


Foto: Arhiv PGK

"Sezona, ki jo je oblikovala Marinka Poštrak, obljublja vrhunske uprizoritve relevantnih besedil, ansambel Prešernovega gledališča Kranj pa je v odlični formi. Prepričan sem, da bo prav vsak od projektov s svojega vidika presežen. Od tod optimizem," je dejal direktor Prešernovega gledališča Kranj Jure Novak. Imajo pa tudi skrbi, predvsem za varnost in zdravje zaposlenih, zunanjih sodelavcev gledališča ter gledalk in gledalcev.

"Prihajajoča sezona bo zame osebno kot tudi za naše gledališče zelo posebna in prelomna. Prelomna ne bo samo zaradi prelomnega koronavirusnega časa, ampak tudi zato, ker bo po 23 letih to moja zadnja sezona umetniškega vodenja Prešernovega gledališča," je dejala dramaturginja in umetniška vodja sezone Marinka Poštrak.

Prvo letošnjo premiero, uprizoritev Mama francoskega pisca in aktualnega oskarjevca Floriana Zellerja, načrtujejo za 1. oktober. Pripravljajo jo v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj. Študijski proces za Mamo že poteka. Režiser Ivica Buljan je dejal, da ga pri Zellerju navdušujejo "sled mističnosti in nepredvidljivi preobrati, ki jih lahko najdemo v njegovih dramah", piše v sporočilu za javnost.

Drama lepe vide lepo gorijo Simone Semenič, ki je zaradi epidemije doživela le interno premiero, bo kot druga v sezoni imela premiero pred občinstvom konec oktobra. "Gre za predstavo o nasilju, o konkretnem in sistemskem nasilju, ki v središče postavlja žensko," je povedala režiserka Maša Pelko.

Za januar 2022 v gledališču napovedujejo tretjo premiero sezone, "in sicer besedila Kdor skak, tisti hlap Rudija Šeliga. Historijo o stanovanjski problematiki kranjskega velikana Rudija Šeliga pripravlja mlada ekipa ustvarjalcev, ki bo v presenetljivo aktualno dramo vnesla popolnoma sveže poglede novih generacij," navajajo v sporočilu za javnost. Dramo bo režiral Dorian Šilec Petek.

V koprodukcijskem Slovenskem stalnem gledališču Trst bo konec januarja 2022 zaživela prva gledališka režija Gorana Vojnovića, prijatelja in poznavalca avtorja družinske drame Meja sneženja Marka Sosiča, sezono pa bodo konec marca 2022 sklenili z avtorskim projektom Pravljice našega otroštva.

"V projektu se bo ekipa ustvarjalcev pod vodstvom režiserja Jerneja Lorencija spraševala o vlogi pravljic v osebnem življenju, o arhetipskem pomenu pravljic našega otroštva in o vlogi pravljic v kolektivnem nezavednem. Lorenci si želi skupaj z igralci prodreti v korenine njihovega otroštva in skupaj z njimi 'podoživeti' stanja in emocije, ki so jih doživljali ob pripovedovanju pravljic," še navajajo.

V gledališču že vabijo k vpisu abonmajev, ki se bo začel v ponedeljek, 30. avgusta. Med 3. in 13. novembrom pa načrtujejo izvedbo 51. Tedna slovenske drame, ki bi se sicer moral začeti konec marca, vendar so ga zaradi epidemije preložili.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-presernovem-gledaliscu-kranj-v-novi-sezoni-z-vrhunskimi-dramatiki-in-prodornimi-reziserji