Gledališče Celje v novi sezoni s sedmimi premierami

Avtor: STA

Gledališče Celje bo v sezoni 2021/22 premierno uprizorilo sedem predstav, šest za odrasle in predstavo za otroke. Predstavili bodo novi izvirni slovenski besedili. Kot je na današnji novinarski konferenci v Celju ocenila upravnica gledališča Tina Kosi, je repertoar nove sezone zastavljen raznoliko, namenjen pa je odraslemu občinstvu in šolarjem.


Foto: Arhiv Gledališča Celje

Po napovedi Tine Kosi bodo sezono odprli 3. septembra z dramatizacijo romana In podgana se je smejala izraelske avtorice Nave Semel v režiji Yonatana Esterkina, ki odpira vprašanja o vzrokih in posledicah holokavsta. Gre za predstavo o spominu, ki postaja zgodba, in o zgodovini, ki se spreminja v mit.

Septembra bo tudi premiera uprizoritve izvirnega slovenskega besedila Roka Vilčnika Pravi heroji, ki je prejela nagrado žlahtno komedijsko pero 2020 na Dnevih komedije 2020. Režijo je prevzel Samo M. Strelec, predstava bo občinstvu prikazala vsakdan z vsemi našimi napakami in pomanjkljivostmi z nekoliko drugačne perspektive in na humoren način.

Za najmlajše bodo oktobra premierno uprizorili predstavo Kozlovska sodba v Višnji Gori slovenskega klasika Josipa Jurčiča. Režiser predstave, ki pripoveduje o tem, da se človeška neumnost, omejenost in zablode do danes niso spremenile, je Luka Marcen.

Decembra bo premiera drame Klinc sodobnega angleškega dramatika Mika Bartletta v režiji Petra Petkovška. Drama se ukvarja z vprašanjem spolne identitete.

Drugo novo izvirno besedilo pa je drama Gorana Vojnovića 14 dni, ki je nastala v času karantene. Predstava v režiji Ajde Valcl bo premiero doživela januarja. Drama duhovito obravnava zgodbe in nezgode zakonskega para v času lockdowna ter posledice omejitev javnega in družabnega življenja.

Na malem odru celjskega gledališča bodo februarja premierno uprizorili dramo avtorice Alexandre Wood Dolg v režiji Juša A. Zidarja. Predstava pripoveduje o odnosu med materjo in hčerjo v času novodobnega kapitalizma.

Ob koncu sezone pa bo maja občinstvo razvedril komediografski velikan Moliere s svojo večno aktualno in zabavno komedijo Scapinove zvijače v režiji Doriana Šilca Petka, ki bo pokazala, kako zvit služabnik smeši bogate in skopuške gospodarje in je na strani mladih ter iskrene ljubezni.

Marca bo v gledališču potekal slavnostni 30. festival Dnevi komedije. Gledališče Celje kot organizator festivala in celjska občina kot pokroviteljica dogodka sta že razpisala javni anonimni natečaj za izvirno komedijo. Rok oddaje besedil je 30. september, nagrada pa bo podeljena na Dnevih komedije 2022.

Igralskemu ansamblu Gledališča Celje se je v novi sezoni pridružila igralka Eva Stražar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gledalisce-celje-v-novi-sezoni-s-sedmimi-premierami