Predstava Lutkovnega gledališča Maribor Drobtine iz mišje doline danes prvič v živo

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Maribor bodo danes prvič v živo uprizorili predstavo Drobtine iz mišje doline, ki zaradi zaprtja gledališča spomladi še ni zaživela na odru. Predstava je nastala po istoimenski slikanici Anje Štefan, ki je za knjigo prejela nagrado večernica. Na ogled bo danes ob 16. in 18. uri.


Foto: Boštjan Lah

"Drobne miške so s svojim pogledom na svet še kako velike. Skozi igro (besed) opazujejo svet okoli sebe, njegove svetle in manj svetle plati. Igrivost in ritmičnost pesmi, ki najmlajšim nevsiljivo ponujajo vrline, kot sta iskrenost in lepota, bo zaživela v lutkovni podobi," so o predstavi zapisali pri lutkovnem gledališču.

Kot so navedli, je predstava majhnih mišk namenjena majhnim otrokom in vsem ostalim, ki sprejemajo drobne namige, kako se znajti v velikem svetu. Z vsemi svetlimi in temnejšimi toni nas miške spodbujajo: "Le pogumno, le za mano, kmalu bomo našli hrano, ne le hrano, boljši svet, kjer nam lažje bo živet'." Mišja dolina iz zbirke Anje Štefan se je razširila na oder, miške so prilezle v hiško, na travnike, polja in v gozdove.

V predstavi režiserke Nike Bezeljak igrajo Eva Stražar, Gregor Prah in Danilo Trstenjak. Avtorica glasbe Laura Zafred je večino pesmi Anje Štefan pretopila v drobne popevke. Likovna podoba predstave je navdahnjena s knjižnimi ilustracijami Alenke Sottler, v tridimenzionalen svet lutk in odrske opreme jo je prenesla Ajda Sitar.

Predstava je nastala v času zaprtja gledališča za javnost. Februarja je bil z javno vajo študij predstave zaključen, a javno bo prvič uprizorjena danes v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor v okviru 32. mednarodnega festivala Poletni lutkovni pristan, so še sporočili iz gledališča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstava-lutkovnega-gledalisca-maribor-drobtine-iz-misje-doline-danes-prvic-v-zivo