Z bogatim otvoritvenim programom začetek 24. Mladih levov

Avtor: STA

Več ljubljanskih prizorišč bo danes zavzel 24. mednarodni festival Mladi levi s programom, ki so ga pod okriljem Zavoda Bunker zasnovale soselektorice Mojca Jug, Alma R. Selimović, Maja Vižin in Tamara Bračič Vidmar. Festival je zastavljen velikopotezno kljub letošnjim okoliščinam - epidemiji in smrti ustanoviteljice Bunkerja Nevenke Koprivšek.


Festival, ki bo potekal do prihodnje nedelje, 29. avgusta, bo danes uvedel zelo bogat otvoritveni program, ki bo poleg druženja in večernega koncerta v izvedbi srbsko-hrvaško-slovenske zasedbe Maika ponudil kar tri performativne dogodke.

V prostorih Športnega društva Tabor se bo predstavila libanonska umetnica Tania El Khoury s projektom Menjalni tečaj kulture, v katerem prek intervjujev s svojo babico, ki živi na meji med Libanonom in Sirijo, spregovori o pomenu različnih mej.

V Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana bodo gostili francoskega umetnika Philippa Quesneja s predstavo Farm fatale, katere dogajanje je postavil po ekološki katastrofi, ko na svetu ni več ljudi, ampak le še strašila. Od prvega festivalskega dne bo hrvaški umetnik Siniša Labrović na Miklošičevem trgu predstavljal projekt Omara, s katerim bo opozarjal na pomen izolacije. Njegovo bivanje v in ob omari ter performanse bodo snemali.

V soboto bo v prostorih Nove pošte umetnica Nina Rajić Kranjac uprizorila šesturni performans. Koprodukcijska predstava Maske in Slovenskega mladinskega gledališča z naslovom Solo govori o sami umetnici ter širše o gledališču in umetnosti.

Prihodnji ponedeljek bodo pred ŠD Tabor postavili zvočno instalacijo Tomaža Groma Na ta veseli dan kulture ter pripravili dvodnevno Debatno kafano, na kateri se bo Alenka Pirman s sogovorniki Matejo Ratej, Đelom Hadžiselimovićem, Natalijo Majsovo in Muanisom Sinanovićem pogovarjala o vzdrževanju oziroma skrbi v polju umetnosti in kulture.

Dan zatem bo v Stari mestni elektrarni nastopil hrvaški umetnik Matija Ferlin s triurno avtorsko predstavo Sad Sam Matthäus. Med zanimivejšimi dogodki ekipa Bunkerja izpostavlja še projekt Dražbena hiša uprizoritvenih umetnosti FORSALE, v sklopu katerega bo umetnica Lea Kukovičič prodajala predstavo Ich kann nicht anders kolektiva Beton Ltd.

Ves čas festivala bodo v ŠD Tabor gostili razstavo družbeno-kritičnih verzov Nepraktične ženske, ki ga je skupaj s stanovalci Doma upokojencev Tabor izvedel Kolektiv Škart, na festivalu pa bo mogoče kupiti tudi kakšno knjigo, ki jo bodo na pop-up stojnici ponujali založniki mreže slovenskih gledaliških založnikov.

V spomin na ustanoviteljico festivala Nevenko Koprivšek bodo v torek, 24. avgusta, na zelenici ob ŠD Tabor odprli Nevenkin gaj.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/z-bogatim-otvoritvenim-programom-zacetek-24-mladih-levov