Radio Slovenja drevi s premiero radijske igre Bratonski pil

Avtor: STA

Ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom bo na Prvem programu Radia Slovenija premiera radijske igre Bratonski pil. Režiserka Ana Krauthaker je izbrala igralce, ki prihajajo iz Prekmurja ali jim je to narečje domače. Glasove likom posojajo Evgen Car, Vladimir Vlaškalić, Anita Gregorec, Ludvik Bagari, Blaž Šef in Jožef Ropoša.


Foto: Matjaž Miklič

Zgodba o Bratonskem pilu je nastala okoli leta 1724. Ivanu Škafarju, čigar zapis je izhodišče zgodbe, jo je pripovedoval Štefan Pivar iz Bratoncev. "Ob cesti iz Dokležovja v Beltince stoji križ 'hrvaškega Kristusa'. To znamenje sta po pripovedovanju pred davnim časom postavila oče in sin iz Bratoncev zato, ker sta ju Kristus in törniška mati božja rešila pred grozno smrtjo. V radijski igri nastopa junaška hči Katica, prav tako spretna in močna kot sin iz ljudske pripovedi," piše v sporočilu za javnost.

Kot še navajajo pri RTV Slovenija, bodo poslušalci lahko prisluhnili napeti ljudski kriminalki, v kateri gre za življenje in smrt, storilci zlih dejanj pa so pravično kaznovani, kot ljudskim zgodbam tudi pritiče.

Osnova za radijsko igro je bilo dramsko besedilo Tamare Matevc, ki ga je napisala v pristni prekmurščini, zato zgodba zveni avtentično. Prav zaradi preprostega jezika je ob pozornem poslušanju igra razumljiva tudi za poslušalce iz drugih slovenskih narečnih okolij. Pripovedovalsko je spretno napisana, liki pa izredno živi.

Režiserka Ana Krauthaker je igralsko zasedbo skrbno izbrala, saj jo sestavljajo igralci, ki prihajajo iz Prekmurja ali jim je to narečje domače, saj je na radiu še posebej pomembno, da je govor tekoč in da je melodija narečja naravna, so zapisali na RTV Slovenija.

Tonska mojstra sta Sonja Strenar in Matjaž Miklič, dramaturginja Vilma Štritof, glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina, Janez Dovč pa je prispeval avtorsko glasbo na harmoniki. Radijska igra je nastala v produkciji Programa Ars.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/radio-slovenja-drevi-s-premiero-radijske-igre-bratonski-pil