V Osmo/zi drugi del trilogije Življenje je sen v režiji Živadinova

Avtor: STA

V Osmo/zi je v teh dneh na ogled druga predstava trilogije Življenje je sen v režiji Dragana Živadinova, naslovljena FINALIZEM::FONEMI. Trilogija nastaja po motivih besedila Življenje je sen avtorja španskega zlatega veka Pedra Calderona de la Barce.


Foto: Asiana Jurca Avci

Dramsko delo De la Barce Življenje je sen je bilo izdano leta 1635, napisano je v kratkem osmercu, dogaja se na Poljskem. Besedilo v ospredje postavlja vprašanje prehodnosti in minljivosti vsega.

"Življenje je sen je igra o krčevitem iskanju kakršnekoli orientacije, igra o odnosu med očetom in sinom, igra o svobodni volji, nemožnosti izživetja lastne individualnosti in zato zahteva pot prilagoditve," so leta 1998 zapisali v ljubljanski Drami, ko so besedilo uprizorili v režiji Janusza Kice.

V predstavi Zavoda Delak igrajo Medea Novak (Rosaura), Ivan Peternelj (Bazilij), Blaž Šef (Klarin), Jure Žavbi (Sigismund), Gregor Prah (Igralec) in Timotej Novaković (Mutec). Aljoša Živadinov Zupančič in režiser Živadinov pa sta pri projektu označena kot drugi Sigismund oziroma drugi Bazilij.

Scenografijo in kostumografijo v predstavi podpisuje Dunja Zupančič, oblikovanje svetlobe Janez Kocjan, oblikovanje videa Gregor Mesec, oblikovanje zvoka pa Aljoša Živadinov Zupančič in Timotej Novaković.

Premiera prvega dela trilogije FINALIZEM::PRAPRODUKT je bila 30. maja, v Zavodu Delak pa napovedujejo, da bodo tretjo predstavo premierno uprizorili maja 2022.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-osmo-zi-premiera-drugega-dela-trilogije-zivljenje-je-sen-v-reziji-zivadinova