LGL na gostovanju v Litvi s predstavo Nekje drugje

Avtor: LGL

V litovskem mestu Klajpeda se je v petek začel bienalni lutkovni festival Materia Magica, ki od leta 1997 predstavlja dosežke lutkovne umetnosti, ki povezujejo tradicionalni pogled na lutkarstvo s sodobnimi eksperimentalnimi praksami. Na njem danes gostuje predstava Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) Nekje drugje režiserja Tina Grabnarja.


Foto: Jaka Varmuž

Predstava Nekje drugje avtorjev Grabnarja, Zale Dobovšek, Nine Šorak in igralke Asje Kahrimanović Babnik je animirana pripoved s kredno risbo. Pripoveduje o deklici, ki se znajde v osrčju vojne. Gledalec skozi dekličine oči spremlja spreminjajoče se mesto, polno grozot, nasilja, strahu, pa tudi upanja.

Mesto preletavajo grozeča letala, ulice so izpraznjene, hrane v trgovini ni več. Šola je zaprta. In vsake toliko se čisto blizu zaslišijo streli. Deklica želi oditi v deželo, kjer bi ji lahko bilo lepše. Oditi želi nekam drugam, daleč stran od vojnih grozot, piše v opisu predstave.

Uprizoritev, ki je premiero doživela maja leta 2017, vključuje vrsto sodobnih tehnoloških pristopov k lutkovnemu gledališču. Klasična lutkovna animacija se prepleta s prostorskimi video projekcijami in virtualnim risanjem. Igralka-animatorka na vrtečo se mizo riše okolje, po katerem pohajkuje deklica. S kredo riše hribovito pokrajino, visoke nebotičnike in srhljive vojake. Gre za preprosto črtno risbo, ki v predstavi čudežno oživi. Avtor likovne podobe je Matija Medved.

Kot so sporočili z LGL, predstava že od premiere gostuje po mednarodnih festivalih, kjer je prejela že več nagrad, prav tako je bila kot najboljša predstava nagrajena na bienalu lutkovnih ustvarjalcev leta 2019 v Mariboru in istega leta na festivalu Zlata paličica.

Nekje drugje ob danes ob 12. in 14. uri uprizorjena v Lutkovnem gledališču Klajpeda, ki je tudi organizator festivala Materia Magica, so še zapisali v LGL.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/lutkovno-gledalisce-ljubljana-na-gostovanju-v-litvi