V Novi Gorici cirkuški spektakel Climate Of Change

Avtor: STA

V Novi Gorici 6. in 7. avgusta gostuje cirkuški spektakel Climate Of Change - sodobni cirkus, ki uprizarja povezavo med podnebnimi spremembami in migracijami. Izvedli bodo dve predstavi, edini v Sloveniji, kasneje pa se s predstavo selijo še v druge evropske države, skupno bodo obiskali devet evropskih držav.


Foto: Sloga

Sedem umetnikov in akrobatov, štirje glasbeniki, impresivna scenografija in veliko zgodb. To je le nekaj številk sodobne cirkuške predstave na prostem ClimateOfChange, komunikacijske kampanje, ki je namenjena ozaveščanju in opozarjanju mladih o povezavah med podnebnimi spremembami in migracijami, so predstavo predstavili na novinarski konferenci.

Dogodek soorganizira Platforma SLOGA v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica v okviru projekta Evropska prestolnica kulture - GO! 2025.

"Ne moremo zanemariti dejstev, da podnebne spremembe vplivajo na vse skupnosti in prisilijo mnoge, predvsem najbolj ranljive, da zapustijo svoje domove, mesta ali države," je pojasnila Mateja Skrt iz Platforme SLOGA, mreže nevladnih organizacij za razvoj, humanitarno pomoč in globalno učenje, ki je ena izmed 16 partneric vseevropskega projekta Climate of Change.

V času gostovanja cirkusa Climate of Change bo v Novi Gorici potekal tudi spremljevalni program. Že danes bodo umetniki organizirali delavnico grafitiranja z mahom. Delavnica se prične ob 18. uri, število udeležencev je omejeno, zato se je na delavnico treba prijaviti.

Turneja #ClimateofChange želi spremeniti mnenje mladih Evropejcev, zato bo frizerka obiskovalcem ponudila ne le spremembo pričeske, temveč tudi "spremembo miselnosti". Striženje bo na voljo 6. in 7. avgusta med 9.00 in 12.00 uro ter med 18.00 in 20.00 uro, naročanje pa ni potrebno.

MagdaClan je sodobna italijanska cirkuška skupina, v kateri so vsi člani in članice mlajši od 35 let. Njihova predstava se dogaja na prostem in prinaša dramatičen prikaz globalnih procesov. Poplave, taljenje arktične permafrosta, dezertifikacija in požari ogrožajo življenje skupnosti po vsem planetu. Predstava kot interpretacija resničnih zgodb na temo podnebnih sprememb in podnebnih migracij je hkrati scenska igra in presunljiv spektakel človeške drame, v kateri so podnebni priseljenci predstavljeni kot prebivalci ne-kraja.

Prizorišče predstave spominja na pristanišče, vsak element je metaforično predstavljen s predmeti, povezanimi s pošiljanjem, skladiščenjem, porabo in svetovnim trgom.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-novi-gorici-cirkuski-spektakel-climate-of-change-1