Festival Mladi levi z odra na vrtove

Avtor: STA

Mednarodni festival Mladi levi, ki bo v Ljubljani potekal med 20. in 30. avgustom, se bo letos osredotočil na dokumentarne predstave z azijskimi elementi ter projekte, v katerih se umetnost prepleta s širšim družbenim udejstvovanjem.


 

Festival se mora nenehno prilagajati "novi kompleksnosti, v kateri se posameznik ne znajde," meni Koprivškova. V tem kontekstu je omenila dokumentarno predstavo Stefana Kaegija z naslovom Radio Muezzin. Ta kaže na izumiranje poklica muezinov, ki z minareta tradicionalno kličejo k molitvi. V Egiptu in drugod po arabskem svetu muezine nadomeščajo s posnetki, predvajanimi preko radijskih sprejemnikov.

Življenjske pripovedi štirih egipčanskih muezinov razkrijejo njihov pogled na novodobne spremembe in strahove, ki jih doživljajo. Skozi resnične zgodbe Kaegi z raziskovalno-dokumentarnim umetniškim pristopom razkriva pasti globalizma ter odpira politična, etična in kulturna vprašanja. Na festivalu Mladi levi se umetnik predstavlja že tretjič.

Plesalec Primož Bezjak bo nastopil v predstavi, ki jo je ustvaril z režiserjem Bojanom Jablanovcem. Plesalec v predstavi Invalid preizkuša meje svojega telesa. Koreografijo je črpal predvsem iz lastnih izkušenj poškodbe kolena.

Koprivškova je omenila tudi močno azijsko navezo, ki jo letos krepita dve tajski in ena japonska predstava. Tajski koreograf in plesalec Pichet Klunchun se bo na festivalu najprej predstavil s plesnim performansom Njijinsky Siam, kjer se posveča raziskovanju in razumevanju tajskega tradicionalnega plesa v povezavi s klasičnim baletom. Na Mladih levih se bo predstavil tudi s koreografijo I Am A Demon.

Japonski režiser Toshiki Okada se v svojih delih ukvarja s pastmi in pomanjkljivostmi sodobne japonske družbe. Predstava Hot Pepper, Air Conditioner and The Farewell Speech je tridelni kolaž, skozi katerega pronica pripoved o izpraznjeni sodobni družbi s površinskimi odnosi.

V okviru Mladih levov se bo nadaljeval tudi lanski Bunkerjev projekt Vrt mimo grede, ki so ga tokrat zastavili kar v njihovi matični četrti Tabor. Po besedah Koprivškove je to najbolj mimobežen ljubljanski park, neizkoriščena javna in družabna površina, na kateri želijo vzpostaviti komunikacijo med prebivalci ter jim omogočiti sodelovanje v širšem družbenem in kulturnem prostoru.

V okviru akcije Vrt mimo grede bo na Taboru med drugim potekala čistilna akcija, postavljali bodo poskusne mestne vrtičke za skupno rabo, na Dan s kozo pa bo oblikovalka Polonca Lovšin sledeh gibanja koze na gradbišču ob Resljevi zarisala sprehajalno pot.

Mladi levi bodo poskrbeli tudi za okrogli mizi na temo ustvarjalne refleksije posameznih performativnih umetnikov in javnega, lepega in uporabnega v javnem prostoru. Pripravili bodo tudi otroške, filmske in kuharske delavnice, tudi letos pa bo tekom festivala izhajala brezplačna revija Arena.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/festival-mladi-levi-z-odra-na-vrtove