Z Letečim Holandcem začetek Wagnerjevega festivala

Avtor: STA

Z Wagnerjevo romantično opero Leteči Holandec se bo drevi v Bayreuthu začel festival glasbenega gledališča Richarda Wagnerja. Operi v režiji Dmitrija Černjakova bo dirigirala ukrajinska dirigentka Oksana Lyniv. Lani so bili organizatorji prisiljeni festival, ki poteka od leta 1876, zaradi pandemije covida-19 prvič v zgodovini odpovedati.


Foto: Pixabay

Leteči Holandec iz leta 1840 je Wagnerjeva četrta dokončana opera. Kot navajajo v Wagnerjevem muzeju v Bayreuthu, ni znano, kdaj in kje je skladatelj prvič prišel v stik z legendo o ladji duhov, ki večno jadra in nikoli ne more pristati. Vsebinsko se je v operi naslonil na nemškega romantika Heinricha Heineja. Že pred pričetkom festivala so v Muzeju Richarda Wagnerja v vili Wahnfried v Bayreuthu prvič na ogled postavili originalno rokopisno partituro opere.

Ukrajinska dirigentka Oksana Lyniv bo prva ženska, ki bo v 145-letni zgodovini festivala stala za dirigentskim pultom.

Poleg nove produkcije Letečega Holandca bodo letos ponovili Mojstre pevce nürnberške in Tannhäuserja, na sporedu je tudi Valkira, pri kateri sodeluje avstrijski slikar Hermann Nitsch. Umetnik je za dpa povedal: "Sploh nisem vedel, kako zelo se moja slikarska akcija prilega zvokom Nibelunškega prstana. Želim ustvariti barvno ekstazo." V intervjuju za Nordbayerischer Kurier pa je pred časom povedal: "Pogosto sem slikal z rdečo barvo, a pri Valkiri bi rad uporabil celoten barvni spekter, vse barve mavrice."

Nitsch je po pisanju dpa še povedal, da ne bo ustvarjal scenografije za znamenito opero, ampak bo izvedel slikarski performans, ki bo posredno povezan z Wagnerjevo glasbo. Valkira bo na festivalu premiero doživela 29. julija.

Letošnji festival bo zaradi covida-19 potekal nekoliko drugače kot minule izdaje. Program festivala je skrčen, rdeča preproga bo ostala zvita, tudi državniškega sprejema po odprtju ne bo. V dvorani na Zelenem griču bo lahko v skladu z omejitvami zaradi covida-19 letos le 911 gledalcev namesto običajnih 2000.

Posebnost festivala v Bayreuthu je v tem, da je posvečen enemu samemu skladatelju, in to že začasa njegovega življenja. Zamislil si ga je namreč Wagner sam in ga leta 1876 tudi prvič organiziral, mestecu na severu Bavarske pa s tem zagotovil svetovni sloves.

Še danes ga usmerja družina Wagner, velja pa za enega najpomembnejših kulturnih in družabnih dogodkov v Nemčiji, ki ga vsako leto obišče tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Svoj prihod je napovedala tudi tokrat.

Festival se bo sklenil 25. avgusta.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/z-letecim-holandcem-zacetek-wagnerjeva-festivala