5. Front@ sodobnega plesa

Avtor: Zavod Flota

Zavod Flota že peto leto zapored organizira festival sodobnega plesa Front@. Festival se bo odvijal med 24. in 28. avgustom v Murski Soboti in bo gostil umetnike iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Velike Britanije in Madžarske.


2faced dance / foto Luke Evans

Festival ponuja tudi bogat spremljevalni program, v sklopu katerega bodo organizirane plesne delavnice, predstavitve, seminarji in pogovori o predstavah.

Na letošnjem festivalu si bodo gledalci lahko ogledali vrhunske predstave sodobnega plesa tuje in domače produkcije ter razstavo plesne fotografije Mihe Frasa Skriti jezik. 5. Front@ sodobnega plesa bo gostila Company Decalage in 2 Faced Dance iz Velike Britanije, Mašo Kolar in Zorana Markovića ter Natalijo Manojlović in Teater ITD iz Hrvaške, Snježano Premuš in Primoža Bezjaka ter Gregorja Luštka in Rosano Hribar iz Slovenije, Krisztiána Gergyeja iz Madžarske, iz Avstrije pa prihaja Stephanie Cumming. Kot vsako leto se bo tudi letos zgodil Improvizacijski napad / Dance Communication Lab, ki združuje plesalce iz različnih držav in je namenjen spoznavanju ustvarjalcev plesnih predstav skozi ples ter vpogledu občinstva v skrite dogodke plesnega ustvarjanja. Gledalci bodo tako lahko v živo spremljali rojevanje idej in prepletanje plesa. Na festivalu pa bosta slovenski premieri doživeli mednarodni koprodukciji mreže Beyond Front@, Creation Beyond Front@ II/ a.kind of magic (koreografija S. Cumming) in Creation Beyond Front@ III/ To Whom it May Concern (koreografija R. Hribar in G. Luštek).

Prizorišče na Trgu kulture je tudi letos namenjeno predvsem mladim plesalcem. S svojima produkcijama se bosta predstavili Umetniška gimnazija Ljubljana, smer sodobni ples, in Šola za sodobni ples Ane Maletić iz Zagreba ter najboljši s tekmovanja plesnih miniatur OPUS I. Spremljevalni program festivala ponuja še mednarodni seminar Rob sodobnega plesa – Sodobni ples na robu III in posvet z naslovom Funkcija »roba« nevladnih organizacij, ki ga pripravljamo v sodelovanju z društvom Asociacija, ter plesne delavnice Plesni izzivi na Fronti 2010 v sodelovanju z Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Festivalska prizorišča: telovadnica Osnovne šole I., Galerija Murska Sobota, Trg kulture, Ploščad pred gradom, Grajska dvorana, MIKK in ŠRC Spartacus.

Festival Front@ poteka od leta 2006 v Murski Soboti, kar v veliki meri prispeva k decentralizaciji sodobnega plesa v Sloveniji. V zadnjem desetletju je Zavod Flota razvil močna mednarodna partnerstva in sodeluje v mreži Dance Explorations Beyond Front@. Plesno raziskovanje s spodbujanjem podpira produkcijo in predstavitev sodobnega plesa za umetnike in občinstvo na obmejnih območjih Slovenije, jugovzhodne Avstrije, zahodne Madžarske in severovzhodne Hrvaške. Cilj projekta je povečati opaznost vrhunske sodobne umetnosti, spodbuditi potrebo po njej in hkrati izboljšati pogoje za nadaljnji razvoj kulturnih in umetniških dejavnosti.

Festival Front@ omogočajo in podpirajo: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Murska Sobota, EU – Program kultura, Evropska kulturna fundacija.


Povezave:


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/5-front-sodobnega-plesa