Salzburški festival z novim Slehernikom in podaljšano stoletnico (ozadje)

Avtor: STA / Ksenija Brišar

Poletni festival v Salzburgu bo med 17. julijem in 31. avgustom vseboval novo uprizoritev Slehernika Huga von Hofmannsthala ter podaljšal praznovanje stoletnice. Obletnico so v Mozartovem mestu obeleževali lani, ko je festival zaradi pandemije potekal v skrajšani in spremenjeni obliki. V podaljšanje so uvrstili projekte, ki jih niso uspeli izvesti.


Foto: Pixabay

Razstava ob jubileju še vedno na ogled

Po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA bo salzburški festival letos lahko potekal v polnih dvoranah, saj se je pogum organizatorjev tako kot prejšnje leto, ko so se kljub strogim omejitvam zaradi pandemije zanašali na redno izdajo festivalskih uprizoritev, izkazal za pravega. Tako bodo tudi letos praznovali 100-letnico ustanovitve te svetovno znane prireditve.

Za ustanovitveni datum festivala velja 22. avgust 1920, ko so v Salzburgu izvedli Von Hofmannsthalovo igro Slehernik. Tokrat bodo dramo na temo smrti in grešnega življenja uprizorili 14-krat v režiji Michaela Sturmingerja, po podatkih uradne spletne strani pa je že razprodana. Režiser je za naslovno vlogo angažiral igralca Larsa Eidingerja, nova v igralski zasedbi je tudi Verena Altenberger.

V mestnem muzeju je še do konca oktobra na ogled razstava Veliko svetovno gledališče - 100 let salzburškega festivala, ki z različnih vidikov prikazuje zgodovino tega pomembnega festivala klasične glasbe in uprizoritvenih umetnosti.

Za uvod o "humanistični utopiji"

Lani so prvič pripravili tudi serijo Govori o stoletju, v katero so tokrat povabili nemškega skladatelja Wolfganga Rihma, britansko oskarjevko Vanessa Redgrave in nemškega znanstvenika s področja humanistike Jana Philippa Reemtsmo. Na sporedu bo tudi razprava z naslovom Umetnost in etos, namenjena moralnemu vrednotenju umetnosti, uvodni govor pa so zaupali filozofu Juliana Nida-Rümelinu, ki bo 25. julija spregovoril tudi o "humanistični utopiji".

Na festivalu bodo podelili tudi nagradi, poimenovani po nekdanjem umetniškem direktorju festivala Gerardu Mortierju. Podeljujejo jo osebnostim, ki se ukvarjajo z interdisciplinarnim pristopom k prenovi opere kot umetniške oblike. Nagrado Mortier za leto 2021 bo prejel akademik Alexander Kluge, nagrado Mortier za prihodnjo generacijo pa režiserka Ulrike Schwab. Dirigentsko tekmovanje pa so poimenovali nagrada Herberta von Karajana za mlade dirigente. V okviru festivala bodo koncerte izvedli trije finalisti od 250 kandidatov: Jonas Ehrler iz Švice, Joel Sandelson iz Velike Britanije in Luis Toro Araya iz Čila.

Na programu Mozartovi operi, Straussova Elektra in Puccinijeva Tosca

Na programu sta po pisanju agencije APA uspešni produkciji iz lanske sezone - minimalistična interpretacija Mozartove opere Cosi fan tutte v režiji Christofa Loyja in Straussova Elektra poljskega režiserja Krzysztofa Warlikowskega. Dodali so jima še enega Mozarta, opero Don Juan v interpretaciji italijanskega režiserja Romea Castelluccija. V tem delu bo med drugim mogoče videti še opero Luigija Nona Intolleranza 1960 in Puccinijevo Tosco, ki jo je poleg Slehernika režiral Sturminger in v naslovno vlogo zasedel rusko operno pevko Ano Netrebko.

Dramski del bo ponudil še eno Hofmannstahlovo dramo, Rudnik Falun, ki jo je režiral Jossi Wieler, z mešanico Williama Shakespeara Richard the Kid & the King se bo predstavila režiserka Karin Henkel, tragedijo Marija Stuart Friedricha Schillerja pa je uprizoril umetniški vodja Burgtheatra, režiser Martin Kušej.

Koncertni del napoveduje nastope Dunajskih filharmonikov, Camerate Salzburg in več gostujočih orkestrov, med njimi Orkestra Zahodno-vzhodni Divan z Danielom Barenboimom, Berlinske filharmonije s Kirilom Petrenkom in Čikaškega simfoničnega orkestra z Riccardom Mutijem. Na sporedu so med drugim tudi Mozartove matineje in cikel duhovne glasbe.

Nekaj dogodkov na voljo preko spleta

Nekatere dogodke bodo organizatorji ponudili na spletu. Prenašali bodo govore o stoletju, v kinih po Nemčiji, Avstriji in Švici pa bodo prikazovali operne produkcije s festivalov po letu 2005, je mogoče izvedeti na uradni spletni strani.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/salzburski-festival-z-novim-slehernikom-in-podaljsano-stoletnico-ozadje