Proslava na 72. Dubrovniškem poletnem festivalu

Avtor: Drama SNG Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo na 72. Dubrovniškem poletnem festivalu v nedeljo, 18., in v ponedeljek, 19. julija 2021, izvedla dramo Ivorja Martinića po resnični zgodbi Navida Fadaeeja Nazerja Proslava v režiji Jana Krmelja. Igrajo Ksenija Mišič, Maša Žilavec, Vojko Belšak, Matevž Biber in Petja Labović.


Foto: Damjan Švarc

V okviru 72. Dubrovniškega poletnega festivala se od 10. julija do 25. avgusta na slikovitih in ambientalnih lokacijah po Dubrovniku zvrsti več kot šestdeset gledaliških, glasbenih, plesnih in folklornih prireditev. Festival poskuša tudi v koronskem času ostati v vseh segmentih razsežnosti kulturnih vsebin, ki jih goji že vrsto let, zato je program raznolik in kljub vsem okoliščinam obsežen – je ob začetku festivala poudarila intendantka Dora Ruždjak Podolski.

Uprizoritev Proslava je sestavni del mednarodnega koprodukcijskega projekta Port of Dreamers (Pristanišče sanjačev), ki je pod okriljem Ustvarjalna Evropa potekal med letoma 2018 in 2020 na treh lokacijah (Maribor, Novi Sad in Dubrovnik), sofinancira pa ga je Evropska komisija. Namen projekta je ozaveščanje ljudi o aktualni problematiki migracij in konkretni pomoči pri integraciji beguncev ter priseljencev v nova kulturna okolja.

Ob Proslavi se je občinstvu 13., 14. in 15. julija na Dubrovniškem poletnem festivalu predstavil tudi avtorski projekt Nataše Rajković in Ivana Penovića Izven sebe, ki je nastal v produkciji festivala. Novosadska koprodukcija Kulturanove in madžarskega manjšinskega gledališča Újvidéki Színház z naslovom Pod isto streho v režij je na sporedu 29. in 30. julija.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/proslava-na-72-dubrovniskem-poletnem-festivalu