Velik uspeh Matije Ferlina v Sloveniji, Franciji in Avstriji

Avtor: Emanat

Koreograf, režiser in performer Matija Ferlin ter avtorska ekipa - soavtor in dramatik Goran Ferčec, scenograf Mauricio Ferlin, oblikovalec zvoka Luka Prinčič in oblikovalka svetlobe Saša Fistrić - so se vrnili z izjemno uspešne evropske turneje Pula - Pariz - Ljubljana - Dunaj. Predstavo Sad Sam Matthäus so v časopisu Der Standard označili za "Geniestreich" oz. "Genijeva poteza", v drugih mestih pa je doživela stoječe ovacije. Naslednja ponovitev bo 24. avgusta v okviru mednarodnega festivala Mladi levi v Ljubljani.


Foto: Branko Starčević

Matija Ferlin in dramaturg Goran Ferčec po seriji uspešnih projektov z naslovom Sad Sam nadaljujeta z odrsko raziskavo razmerja med koreografijo, govorom, narativnostjo in uprizarjanjem, tokrat preko dialoga z monumentalnim oratorijem Johanna Sebastiana Bacha Pasijon po Mateju (Matthäus-Passion).

Sad Sam Matthäus je evropska koprodukcija zavoda Emanat iz Ljubljane, Dunajskih slavnostnih dnevov (Wiener Festwochen) z Dunaja, Centra National de la danse iz Pariza in Istrskega narodnega gledališča iz Pulja, realizira pa se v partnerstvu s Mediteranskim plesnim centrom Svetvinčenat, zavodom Bunker / Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana in s podporo Zagrebškega mladinskega gledališča.

Pobudnik in naročnik predstave, Wiener Festwochen, je najpomembnejši dunajski in avstrijski gledališki festival, ki ga vsako leto obišče več kot 150.000 obiskovalcev, letos poteka v treh mesecih, prireditve pa trajajo od 13. maja do 21. novembra 2021. V nemško govorečem svetu so gledališke kritike, ki se začnejo s frazo "Geniestreich" ("Genijeva poteza"), redke in s temi besedami je Der Standard opisal dunajsko premiero predstave Sad Sam Matthäus, ki se je odvijala 9. julija v gledališču Jugendstiltheater am Steinhof. Eden najbolj spoštovanih avstrijskih dnevnikov namreč v svoji kritiki ugotavlja, da gre za "umetniško izjemno uspešno, poetično in politično predstavo, ki kljub svojemu uglednemu trajanju niti za trenutek ne zbledi."

Ta sprejem avstrijske kritike je pomemben ne le zaradi dejstva, da se je na festivalu prikazano delo Matthiasa Ferlina, predstavilo ob boku najpomembnejših svetovnih gledaliških režiserjev in koreografov, kot so Milo Rau, Philippe Quesne, Marlene Monteiro Freitas, Tim Etchells, Nature Theatre iz Oklahome, René Pollesch, Tiago Rodrigues, pa tudi zato, ker podoben sprejem ni izostal niti med občinstvom, ki je, kot trdi Salzburger Nachrichten, "predstavo pospremilo z zasluženo dolgimi aplavzi". Občinstvo Centra National de la danse v Parizu je predstavo pozdravilo s stoječimi ovacijami, hrvaško in slovensko občinstvo pa se je po junijskih predstavah v Istrskem narodnem gledališču v Pulju in Stari mestni elektrarni v Ljubljani odzvalo z neprikritim čustvom in navdušenjem. Rok Bozovičar pa je za Radio Slovenija povedal, da gre za 'vznik radosti gledališča in umetnosti'. 

Sad Sam Matthäus bo ponovno nastopil 24. avgusta v okviru programa slovenskega festivala uprizoritvenih umetnosti Mladi Levi v Ljubljani, zagrebška publika pa si bo predstavo lahko ogledala 4. in 5. novembra 2021 v zagrebški Mladini Gledališče.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/velik-uspeh-matije-ferlina-v-sloveniji-franciji-in-avstriji