V Novem mestu razstava ob 120-letnici rojstva Slavka Gruma

Avtor: STA

Na novomeškem Glavnem trgu je do konca avgusta na ogled razstava na prostem, ki jo je tamkajšnja Knjižnica Mirana Jarca pripravila ob 120-letnici rojstva dramatika in pisatelja Slavka Gruma. Ta je namreč del svojega življenja preživel v Novem mestu, novomeška knjižnica pa v posebnih zbirka Boga Komelja hrani Grumovo zapuščino.


Razstava na panojih z naslovom Pišem, ker pisati moram predstavlja Grumovo življenje in delo, so sporočili iz Knjižnice Mirana Jarca.

Slavko Grum (1901-1949) je eden najpomembnejših slovenskih dramatikov, ki je, zlasti z dramo Dogodek v mestu Gogi, za katero je leta 1929 prejel nagrado na literarnem natečaju, ustvaril enega izmed vrhov moderne drame 20. stoletja in se zapisal med vidnejše slovenske pisatelje ekspresioniste.

V okviru velikega pohoda avantgarde na Slovenskem pa je s Podbevškom, Kosovelom, Jarcem in drugimi v dvajsetih letih 20. stoletja "ubiral povsem svojo samotno pot".

Med njegovimi življenjskimi postajami ima gotovo posebno mesto Novo mesto, kjer je preživljal svoja najlepša mladostna leta. "Vzeli smo ga za svojega, po njem in po njegovih delih poimenovali ulico, knjižno založbo in še kaj," so še zapisali v Knjižnici Mirana Jarca.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-novem-mestu-razstava-ob-120-letnici-rojstva-slavka-gruma