Gostovanje Mini teatra na mednarodnem gledališkem festivalu Almada na Portugalskem

Avtor: SiGledal

Ljubljanski Mini teater se je 6. 7. 2021 vrnil z Mednarodnega gledališkega festivala v Almadi in Lizboni, kjer so odigrali pet ponovitev predstave Zgodovina nasilja v režiji Ivice Buljana.


Foto: Arhiv Mini teater

Festival je največja gledališka manifestacija na Portugalskem in poteka od 2. do 25. julija.

Na letošnjem festivalu so prikazane predstave nekaterih najpomembnejših avtorskih imen evropskega gledališča. Nizozemski režiser Ivo Van Hove gostuje s predstavo Kdo je ubil mojega očeta po romanu Edouarda Louisa, francoska režiserka Irene Bonnaud s predstavo Prijateljstvo po besedilih Piera Paola Pasolinija in Edoarda de Filippa. Slavni koreograf Josef Nadj prikazuje predstavo Omma, ki je nastala v sodelovanju s plesalci iz zahodne obale Afrike. Pisec in režiser Tom Wolf je napisal tekst Nočni obiskovalci o življenju Marije Callas, ki jo igra Monica Bellucci. Na festivalu gostuje tudi predstava Molly Bloom, nastala po zadnjem poglavju iz Uliksesa Jamesa Joycea. Predstavo je režiral belgijski režiser Jan Lauwers, direktor skupine Needcompany, naslovno vlogo pa igra Viviane De Muynck. Skupina je nazadnje v Sloveniji gostovala s kultno predstavo Izabelina soba.

Buljanova predstava in predstava Van Hovea sta nastali po romanih Edouarda Louisa v katerih se dejanje nasilja analizira v družbenem in filozofskem kontekstu rasizma, homofobije in ksenofobije. Edouard Louis je bil tudi posebni gost festivala. V predstavi Zgodovina nasilja igrajo Petja Labović, Benjamin Krnetić, Saša Pavlin in Robert Waltl, vizualna podoba in video je nastala v sodelovanju tandema SON:da in Toni Soprano Meneglejte, kostume Ana Savić Gecan, avtor in izvajalec glasbe je Boris Vlastelica iz beograjske skupine Repetitor.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gostovanje-mini-teatra-na-mednarodnem-gledaliskem-festivalu-almada-na-portugalskem