Gledališki festival v Avignonu

Avtor: STA

Leto dni po odpovedi zaradi pandemije koronavirusa je Avignon na jugu Francije spet postal prestolnica gledališča, saj danes začenjajo mednarodni festival, ki se bo z enim očesom oziral na oder in z drugim na zdravstvene omejitve. Festivalski ritem z omejitvami bo trajal do 25. julija, a organizatorji raje vidijo, da je kozarec napol poln.


Foto: Pixabay

"Sem evforičen, kot da je to moj prvi festival," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal njegov direktor Olivier Py. "Če smo bili lani prikrajšani za festival, samo povečujemo nestrpnost in željo po tem, da bi živeli. Izvedeli smo, kako dragocen je bil," je dodal.

Za letošnjo izdajo bo nošenje maske obvezno v celotnem mestu, vendar bodo dvorane lahko sprejele toliko gledalcev kot običajno.

Gledališki dogodek, ki je pred pandemijo veljal za enega najpomembnejših na svetu poleg festivala v Edinburgu, bodo v 75. izdaji naznanili z novinarsko konferenco. Na predvečer odprtja so sicer zaradi primerov covida-19 med uprizoritveno ekipo odpovedali predstavo južnoafriške koreografinje Dade Masilo. Južna Afrika je po pisanju AFP država, ki jo je virus najbolj prizadel na afriški celini in je konec tedna zabeležila rekordno število novih okužb v enem dnevu.

Dada Masilo je znana po ponovnih branjih klasičnih baletov, prežetih z afriškimi plesi, v mestu papežev pa je bila napovedana z znamenitim Pomladnim obredjem Igorja Stravinskega, ki ga je prvotno koreografiral legendarni plesalec Vaclav Nižinski za Ruski balet. Namesto tega bodo gledalci lahko izbrali vstopnice za druge predstave ali povračilo denarja, so sporočili organizatorji.

Na programu so plesna predstava Any Attempt Will End In Crushed Bodies And Shattered Bones, v kateri flamski koreograf Jan Martens tematizira trenutna gibanja upora proti represiji, neenakosti in podnebno krizo, gledališka predstava po filmu Dogville Larsa von Trierja Between Dusk And Dawn brazilske avtorice in režiserke Christiane Jatahy in gledališka predstava Guliver, zadnje potovanje, ki sta jo po knjigi Jonathana Swifta pripravila Madeleine Louarn in Jean-Francois Auguste.

Plesni del med drugim napoveduje tudi predstavo Ink grškega režiserja eksperimentalnega gledališča Dimitrisa Papaioannouja, festivalski direktor Py pa se bo predstavil z gledališko serijo v desetih epizodah Hamlet In The Imperative!.

Festival bodo pospremile projekcije filmov za otroke in odrasle, literarna branje in razstave, je mogoče izvedeti na uradni spletni strani.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gledaliski-festival-v-avignonu