V sklopu PPF premiera predstave Stena v morju

Avtor: STA

V sklopu 28. Primorskega poletnega festivala bo na plaži v Valdoltri premiero v italijanskem jeziku doživela predstava Gledališča Koper Stena v morju / Sea Wall britanskega dramatika Simona Stephensa. Režijo monodrame, ki bo premiero v slovenskem jeziku doživela avgusta, je prevzel Boris Cavazza.


Foto: Miran Juršič

Kot je povedala direktorica Gledališča Koper Katja Pegan, ima Boris Cavazza pri njej posebno mesto, saj je tvorno sodeloval pri oblikovanju umetniške usmeritve koprskega gledališča. Kot igralec in režiser je bil zaposlen v Gledališču Koper, kjer se je 2006 tudi upokojil. V gledališče je povabil številne igralce, ki so se od njega. Popolnoma mu zaupa, da ve, kaj je za nek trenutek primerno, zato mu vedno daje proste roke, kadar želi delati v koprskem gledališču.

Z italijanskim igralcem Francescom Borchijem, ki nastopa v predstavi, se je Cavazza spoznal na snemanju filma Piran - Pirano režiserja Gorana Vojnovića, kjer je Cavazza igral ostarelega in Borchi lik mladega Antonia. Ko so se lani sestali, da bi se dogovorili glede predstave, je sama izrazila željo, da bi bila predstava tudi v italijanščini.

Cavazza je na današnji novinarski konferenci o Borchiju dejal, da je odličen in da je njegova slovenščina absolutno dobra. Borchi je tudi prevedel igro v italijanščino, medtem ko slovenski prevod podpisuje Tina Mahkota. Kot posebno prednost Cavazze je Katja Pegan izpostavila, da tudi sam govori italijansko, zato je lahko režiral predstavo v obeh jezikih.

Jezik je po besedah Katje Pegan izjemno pomemben, še posebej pri monodrami. Igralec pa, čeprav gre za monoigro, potrebuje režiserja, je dodala in navedla Borchijeve besede z današnje novinarske konference, da "igralec spleza na goro, ki je ne vidi. To goro, njen vrh, vidi šele režiser".

V dramskem monologu Stena v morju protagonist podoživlja spomine zadnjih let. Z mozaikom fragmentov iz njegovega življenja občinstvu pripoveduje o srečnem odnosu z ženo in hčerko, počitnicah na južni francoski obali, obisku tasta, nekdanjega vojaškega uslužbenca s katerim Aleks, tako je protagonistu ime, rad spregovori o vsem, od tenisa do obstoja Boga.

Toda kljub pozitivni energiji in želji po življenju, ki jo nenehno poskuša prenesti na občinstvo, lahko pri Aleksu zaznamo čudno melanholijo. Njegovi spomini se pogosto zlomijo, stavki se prekinjajo ali prekrivajo kot plasti različnih slojev spominov, ki poskušajo nekaj zadušiti, piše na spletni strani Gledališča Koper.

Avtor monologa Simon Stephens (1971) sodi med najplodnejše britanske dramatike. Njegove igre, zanje je dobil več britanskih in tujih nagrad, prevajajo v številne jezike in uprizarjajo tako doma kot v tujini. Monodrama Stena v morju je bila krstno uprizorjena leta 2008 v Londonu.

Ponovitev predstave v italijanskem jeziku bo 6. julija v križnem hodniku Minoritskega samostana sv. Frančiška v Piranu. Premiera predstave v slovenskem jeziku bo 6. avgusta v vrtu Pokrajinskega muzeja Koper.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sklopu-ppf-premiera-predstave-stena-v-morju