Koper je zavzel PUF festival s poudarkom na domačih predstavah

Avtor: STA

Primorsko prestolnico je v teh dneh zavzel 19. PUF festival Koper. Festival uličnega in lutkovnega gledališča bo v osmih festivalskih tednih ponudil okoli 35 predstav različnih slovenskih in tujih lutkovnih in uličnih skupin. Letos bo ogled predstav zaradi epidemioloških razmer omejen na 50 otrok, predstave bodo tako manjše in intimnejše.


Foto: Arhiv Festival Klovnbuf

V svojih 19 letih je PUF festival Koper gostil več kot 800 uličnih in lutkovnih skupin in umetnikov iz več kot 40 držav Evrope in sveta. Letošnji festival, ki bo s podaljškom dodatnega četrtka v prvem tednu septembra potekal do 22. avgusta, bodo še vedno zaznamovale nepredvidljive razmere zaradi epidemije. Organizatorji festivala po besedah Maje Bavdaž Gross, ki skrbi za organizacijo in produkcijo, načrtujejo, da bo letošnja izdaja z upoštevanjem vseh protikoronskih ukrepov potekala podobno kot lani. Tako bodo družine in skupna gospodinjstva posedli skupaj, ostalo občinstvo pa ločeno na razdalji 1,5 metra.

Zaradi epidemije so primorani tudi usklajevati in prestavljati gostovanja, zato tudi večjih turnej mednarodnih umetnikov ne načrtujejo, bo pa zato tokrat več domačega programa, raznolikih lutkovnih in uličnih gledališč, interaktivnih dogodkov, delavnic in iger, ki jih bodo skupaj s festivalom Plavajoči grad v Kopru, s katerim sodelujejo, razpršili po več manjših lokacijah.

Festival že več let sodeluje s Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem, letos drugič v obliki regionalnega festivala kamišibaj gledališč. Glavnina predstav so študentske seminarske naloge pod vodstvom profesorice Jelene Sitar Cvetko, ki je skupaj z lutkarjem, ilustratorjem in muzikologom Igorjem Cvetkom predstavnica kamišibaj gledališča v Sloveniji. Ta del festivala so poimenovali PEF-PUF in bo od letos naprej konstitutiven del PUF festivala.

Letošnja novost je tudi premik dela programa na Prešernov trg in sodelovanje s knjigarno Libris, kjer bo prostor za gledališča, ki potrebujejo intimen prostor in manjše število gledalcev.

Festival se je začel v četrtek s predstavo Andreja Rozmana Roze na tradicionalni lokaciji v Hlavaty parku pri Semedelski promenadi, uradno odprtje pa bo danes, ko bo več predstav krstilo novo lokacijo na Prešernovem trgu. Za najmlajše bo Lutkovno gledališče Zapik odigralo Rdečo kapico, ki bodo pozneje lahko občudovali še spretnosti slovensko-ruskih klovnov Nataše in Ravila Sultanova iz gledališča Bufeto.

Na sporedu bo še predstava Teatra Fantasticus iz Italije z interaktivno tragikomedijo in pohodnimi figurami, navdihnjenimi z ikonografijo flamskega slikarja Hieronymusa Boscha Medoro in Malakoda, ki pa je namenjena malo starejšim otrokom in predvsem odraslim. Izvajalca sta ulična umetnika in akrobata, ki sta svoje veščine vpletla v interaktivno sodelovanje s publiko. V soboto bosta dve ulični predstavi na Semedelski promenadi. Nastopila bosta Urana Marchesini, ki je redna festivalska gostja, ter čarodej in žongler Sam Sebastjan.

Na festivalu se bodo med drugim predstavila gledališče FRU FRU z Muco Copatarico, madžarsko gledališče Tintalos z mini lutkovnim marionetnim cirkusom in LG Bobek. Organizatorji izpostavljajo še predstavo Mesarica v izvedbi Teatra Matita in režiji Matije Solceta, sicer programskega vodje festivala, ki je s skupino igralcev in muzikantov pripravil lutkovno-glasbeno-igrani kabaret po zgodbi Martina Krpana. Pri predstavi bo sodelovala škotska kantavtorica in ljudska pevka Hannah James.

Program je sicer zaradi negotovih razmer še vedno v nastajanju in spreminjanju, je še pojasnila Maja Bavdaž Gross in opozorila še na številna sodelovanja z drugimi sorodnimi festivali.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/koper-je-zavzel-puf-festival-s-poudarkom-na-domacih-predstavah