Poklon v Divači letos namenjajo igralcu Borisu Cavazzi

Avtor: STA

Letošnji Poklon, prireditev ob obletnici rojstva igralke Ite Rine, ki jo vsako leto pripravijo v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači v čast vidnemu, zaslužnemu in izjemnemu filmskemu igralcu oziroma igralki, posvečajo Borisu Cavazzi. Po današnji uvodni slovesnosti bodo prikazali film Kormoran, kasneje vabijo na druženje na borjaču muzeja.


Foto: Jaka Varmuž

Na prireditvi na dvorišču Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači, ki se bo pričela ob 20.30, bosta spregovorili direktorica Slovenske kinoteke Ženja Leiler Kos in županja občine Divača Alenka Štrucl Dovgan. Slišati bo tudi vtise nagrajenca, za glasbeno spremljavo pa bo poskrbel Trio Lumi, so v vabilu na prireditev zapisali organizatorji.

Organizatorji, Občina Divača in Slovenska kinoteka, obiskovalcem še sporočajo, da bo prireditev v primeru dežja potekala v Dvorani Rudolfa Cvetka v Senožečah.

Ob tej priložnosti bo izšla tudi publikacija Poklon Borisu Cavazzi, v kateri se je kritičarka Tina Poglajen poglobila v igralčev filmski opus, njegove vloge v širšem jugoslovanskem prostoru pa je osvetlil zagrebški filmski kritik Nenad Polimac. Publikacija prinaša tudi popolno filmografijo televizijskih in filmskih vlog in je bogata s slikovnim gradivom.

Gledališki, filmski in televizijski igralec, gledališki režiser in filmski scenarist Boris Cavazza se je rodil leta 1939 v Milanu italijanskemu očetu in slovenski materi. Odraščal je med Italijo in Slovenijo in po končani Pomorski srednji šoli v Piranu skoraj štiri leta prebil na morju. Leta 1969 je zaključil študij dramske igre na AGRFT v Ljubljani.

Na filmu se je prvič pojavil že kot srednješolec: leta 1960 je nastopil v filmu Františka Čapa X 25 javlja; svojo prvo glavno vlogo v celovečercu pa je odigral leta 1973 v Beguncu Janeta Kavčiča. V širšem jugoslovanskem prostoru je postal znan dve leti kasneje z naslovno vlogo Mateja v filmu Lordana Zafranovića Muke po Mateju. Skupno je na filmu in televiziji do danes ustvaril skoraj sto vlog.

V svoji več kot petdesetletni gledališki karieri je bil član ansamblov Slovenskega gledališča v Trstu, ljubljanske Drame, Slovenskega mladinskega gledališča in Gledališča Koper, vmes pa je nastopal na odrih skoraj vseh profesionalnih gledališč v Sloveniji ter se uveljavil tudi na širšem prostoru bivše Jugoslavije. Leta 1987 je postal docent, leta 1995 redni profesor za dramsko igro in igro pred kamero na ljubljanski AGRFT. Od leta 1992 ustvarja tudi kot gledališki režiser.

Za svoje delo v gledališču in na filmu je prejel številna najvišja priznanja in nagrade, med drugim Prešernovo nagrado, Borštnikov prstan, nagrado bert, odlikovan je bil tudi z najvišjim državnim odlikovanjem, zlatim redom za zasluge.

Slovenska kinoteka je skupaj z Občino Divača začela z različnimi dogodki, prireditvami, delavnicami in natečaji obeleževati rojstni dan igralke Ite Rina (1907-1979). Od leta 2003 se vsako leto poklonijo izbranemu zaslužnemu igralcu oziroma zaslužni igralki. Osrednji dogodek Poklona je poleg praznovanja in druženja tudi projekcija enega od filmov, ki je nagrajenca še posebej zaznamoval.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/poklon-v-divaci-letos-namenjajo-igralcu-borisu-cavazzi