Sprehod skozi repertoarje 2010/11: Mestno gledališče Ptuj

Avtor: Lena Gregorčič, SiGledal

Mestno gledališče Ptuj je za sezono 2010/11 pripravilo zanimiv repertoar, ki je v principu razgiban in obetaven.


foto Gregor Mlakar

Ljubitelje Petelinjega zajtrka bo gotovo navdušilo njegovo nadaljevanje v obliki monodrame Gajaš, arestant (Feri Lainšček). In če je to bolj ali manj komercialno usmerjen projekt, ki meri predvsem na navdušence nad omenjenim filmom (in tiste, ki bodo to še postali), ima programska knjižica 2010/11 tudi nekaj "resnih" momentov, na primer dramo Picasso, ki jo bo režiral Miha Alujevič, ter dramo Harolda Pinterja Strežni jašek v režiji Jerneja Kobala.

Za smeh pa bo poskrbel mojster gledaliških komedij Boris Kobal z nekoliko manj znano Plavtovo komedijo Aulularia ali Komedija o loncu.

Prav tako kot v drugih slovenskih teatrih tudi v Mestnem gledališču Ptuj žal niso mogli zaobiti Shakespearja (Hamlet), katerega uprizoritev bo nastajala pod režijskim vodstvom Sebastijana Horvata in v koprodukciji z Mestnim gledališčem ljubljanskim ter E.P.I. Centrom.

Nabor repertoarja z vrhunskimi avtorji svetovne dramatike teži k temu, da zadovolji tako resno kot "manj resno" občinstvo, in to počne na prefinjen, svež način. Tu velja izpostaviti dramo Picasso ter Plavtovo komedijo. Ne glede na to pa v širšem kontekstu pade v neko povprečje (mestnih) teatrov, kjer se zdi, da publika "vzgaja" gledališče in ne obratno.

Povezava:
- Mestno gledališče Ptuj


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sprehod-skozi-repertoarje-2010-11-mestno-gledalisce-ptuj