Orkester Marijinega gledališča za uvod v 69. Ljubljana Festival

Avtor: STA

S koncertom Orkestra Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga z dirigentom Valerijem Gergijevim na Kongresnem trgu se bo drevi začel 69. Ljubljana Festival. Na sporedu je tudi slovensko delo, simfonični scherzo Bela krajina Marjana Kozine. Na festivalu se bodo zvrstila še številna domača in tuja imena, nekatera so na festivalu že nastopila.


Foto: Pixabay

Orkester Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga je eden najstarejših glasbenih ansamblov v Rusiji. Gergijev je reden gost najprestižnejših svetovnih koncertnih in opernih ustanov, umetniški vodja več festivalov, posebno pozornost pa posveča tudi mladim in nadarjenim glasbenikom, piše na spletni strani Festivala Ljubljana. Oba občinstvo Festivala Ljubljana že pozna.

Simfonični scherzo Bela krajina je tretji stavek simfonične pesnitve Simfonija, skladbe, ki je nastala v povojnem času in slika poetičen ali celo idealiziran pogled na idilo sredi vojnih strahot, kot jih je skladatelj doživel. Na sporedu nocojšnjega koncerta pa je še Fantastična simfonija Hectorja Berlioza s podnaslovom Prizori iz umetnikovega življenja.

Ljubljana Festival bo sicer tudi letos ponudil izjemen nabor svetovno znanih glasbenikov. Med nastopajočimi bodo pevci Ana Netrebko, Jusif Ejvazov, Elina Garanča, Sonya Yoncheva, Sabina Cvilak, Jonas Kaufmann, Placido Domingo, Jose Cura in Branko Robinšak, pianista Martha Argerich in Arcadi Volodos, flavtistka Irena Grafenauer, harmonikar Marko Hatlak, Zbor Dunajskih dečkov, Kraljevi orkester Concertgebouw z dirigentom Danielom Hardingom, Filharmonični orkester Baltskega morja in Zbor Furlanije - Julijske krajine.

Mariborski operni in baletni ansambel bosta na festivalu izvedla Puccinijevo Madamo Butterfly in balet Peer Gynt Edwarda Cluga, plesni del pa bo ponudil performans Tango Story Andreje Podlogar in Blaža Bertonclja, lani odpadli muzikal Lolita iz Sankt Peterburga in uspešnico z Broadwaya Chicago.

Dogodki bodo večinoma potekali na Kongresnem trgu, rezervni lokaciji za primer slabega vremena sta Cankarjev dom in Gospodarsko razstavišče. Otvoritveni dogodek bo v primeru slabega vremena prestavljen v Cankarjev dom.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/orkester-marijinega-gledalisca-za-uvod-v-69-ljubljana-festival