Zaključek in nagrajenci 29. festivala Dnevi komedije

Avtor: Gledališče Celje

V Gledališču Celje se je v sredo, 30. junija, zaključil 29. festival Dnevi komedije. Nagrajenci strokovne žirije so: Mateja Pucko, Gorazd Žilavec, Primož Ekart in predstava Popolni tujci. Občinstvo je za svojo žlahtno komedijo izbralo predstavo Tutošomato v izvedbi SNG Nova Gorica in Gledališča Koper. Žlahtno komedijsko pero 2020 prejme Rok Vilčnik rokgre za šarfno komedijo Pravi heroji.


Strokovna žirija letošnjih Dnevov komedije v sestavi pedagoginja in vsestranska gledališka ustvarjalka Jera Ivanc, režiserka in gledališka pedagoginja Mateja Kokol ter gledališki režiser Luka Martin Škof (predsednik) je soglasno sprejela odločitev.

Žlahtna komedijantka: Mateja Pucko za vlogo Marte v komični drami Popolni tujci Tamare Damjanović po motivih filma v izvedbi Drame SNG Maribor
Obrazložitev: Mateja Pucko je vlogo Marte v predstavi Popolni tujci zgradila s pravo mero za komiko in tragiko. S prefinjeno distanco ne olepšuje svoje vloge in posledično smo priče duhoviti upodobitvi dobre matere, žene, prijateljice. A skozi perfektno transformacijo Mateja razvije drugo plat Marte, ki razodene bistvo njenega problema. Briljira kot funkcionalna alkoholičarka, odlično obvladuje prostor, telo in misel. To je vrhunskost, ki nas hkrati nasmeje in pretrese.

Žlahtni komedijant: Gorazd Žilavec za vlogo Aleksandra v komični drami Popolni tujci Tamare Damjanović po motivih filma v izvedbi Drame SNG Maribor
Obrazložitev: Gorazd Žilavec s svojo natančno igro konsistentno gradi kompleksno vlogo Aleksandra v predstavi Popolni tujci. Njegov lik ponuja izigravanje situacijske komike, kar Gorazd vrhunsko izkoristi. Z avtentičnim občutkom za komiko se odziva na nevzdržnost situacije, v katero se zaplete njegov lik. Prepričljivo gradi večplasten odnos z ženo Marto, ki prehaja med naklonjenostjo in zamero, med odgovornostjo in krivdo, med videzom in resnico.

Žlahtni režiser: Primož Ekart za režijo namiznega muzikala Živela vulva! v izvedbi Zavoda Imaginarni in Mini teatra Ljubljana
Obrazložitev: Primož Ekart v svoji režiji žlahtno vpelje in preplete vse komponente gledališke uprizoritve. Na duhovit in komičen način odpira različne strategije režije, ki predstavo polnijo z vsebino pretresljivo aktualne tematike ženske vulve in njene vloge v zgodovini. V svoji režiji vzpostavi žensko moč in obenem razoroži moškega z resnico. V njej se uspešno izogiba pastem stereotipov. V predstavi gledalcu omogoči, da vstopi v skupnost, ki se zavzema za enakopravnost, in nam postavlja ogledalo časa, v katerem živimo. Nivoji vsebine so prepleteni z različnimi zvrstmi komike, ki jo gradi s pomočjo igre, animiranja rekvizitov, scenografije in glasbe.

Žlahtna komedija po izboru strokovne žirije: Komična drama Popolni tujci Tamare Damjanović po motivih filma v izvedbi Drame SNG Maribor
Obrazložitev: Popolni tujci je predstava, ki pridobi z namernim križanjem izbranih vrst, torej komedije nravi in sodobne melodrame, resnično žlahtnost. Združuje metafiziko posameznika in brutalno neposrednost družbe, razposajen začetek s katarzičnim koncem. Da, tej predstavi uspe svojevrstno očiščenje, razkrite so skrivnosti, na odru se soočimo z resnico. Na prvi pogled je videti, da bo na odnose delovala uničujoče, a se vendarle izkaže, da ima resnica blagodejni učinek. V tem je čar gledališča, da nas navdahne, obogati z izkušnjo, združi v unijo resnice, ne pusti ravnodušne. In ker to največkrat pričakujemo od tragičnih dram, nas še toliko bolj preseneti, če nas pretrese duhovita predstava. Predstava, v kateri gledališko režijo mami moraliziranje, zaključki apokaliptičnih razsežnosti, a se režiserka odločno upre in pušča prostor za sočustvovanje s prav vsemi akterji. Predstava, v kateri prostor, glasba, luč in kostumi delujejo skladno in so ravno prav nastavljeni, da lahko igralci blestijo ter s pravo mero duhovitosti in komike in zrelosti upodabljajo eksistencialne stiske, zapolnijo prostor kot smešna skupnost in hkrati delujejo trpko, zapleteni in osamljeni. Gledalec se lahko obenem zamisli, najde sebe in hkrati nasmeje. To je zagotovo formula za žlahtno komedijo, ki ustreza času zdaj.

Žlahtna komedija po izboru občinstva: Zabavna mafijsko-emancipacijsko-transspolna veseloigra s petjem in živo glasbo Tutošomato Iztoka Mlakarja v izvedbi SNG Nova Gorica in Gledališča Koper (ocena 4,8082)

Žlahtno komedijsko pero 2020 za izvirno slovensko komedijo: Rok Vličnik rokgre PRAVI HEROJI

Festival, ki je letos potekal na pragu poletja in v skrajšani obliki, so sklenili s podelitvijo nagrad in stand up šovom komika Tadeja Toša.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zakljucek-in-nagrajenci-29-festivala-dnevi-komedije