Gostovanja slovenskih gledališč na tujem v sezoni 2020/2021

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

Čeprav je bila iztekajoča se gledališka sezona zaradi epidemije zelo okrnjena, so slovenski gledališki producenti in ustvarjalci v preteklih mesecih vendarle uspeli gostovati tudi v tujini. Glede na prejeta priznanja in nagrade so bila gostovanja tudi v pretekli sezoni zelo uspešna. Na portalu SiGledal smo pripravili pregled gostovanj, v katerega smo vključili tudi nekaj tistih, ki se bodo zgodila ta mesec.


Foto: Pixabay

SNG Drama Ljubljana je v koprodukciji z gledališčem Moving Music Theatre iz Bitole z avtorskim projektom Maje Hrgović in Marjana Nećaka Deklica s strunami sodelovalo na 12. izdaji festivala Mednarodna nagrada "Golo gledališče" Terese Pomodoro v Milanu. Festival je potekal februarja, občinstvo pa si je predstavo, posebej za to priložnost odigrano na velikem odru Drame, ogledalo prek spleta. Prvo "pravo" gostovanje predstave Deklica s strunami se je zgodilo junija na mednarodnem festivalu komornega gledališča Zlati lev v Umagu, 10. septembra pa bo predstava na ogled na 3. mednarodnem gledališkem festivalu v poljskih Kielcah. Ansambel SNG Drama Ljubljana bo z uprizoritvijo Moj mož Rumene Bužarovske v režiji Ivane Djilas 31. avgusta sodeloval na 30. festivalu Mittelfest 2021 v italijanskem Čedadu.  

Drama SNG Maribor je na začetku sezone s predstavo Brezmadežna/Immaculata gostovala na festivalu Mittelfest v Čedadu – igralka Nataša Matjašec Rošker je prejela nagrado Adelaide Ristori za najboljšo igralko festivala. Mariborska Drama je s predstavo Medeja v režiji Oliverja Frljića odprla mednarodni gledališki festival Regije, ki je junija potekal v češkem mestu Hradec Kralove, julija so mariborski gledališčniki z uprizoritvijo drame Ivorja Martinića po resnični zgodbi Navida Fadaeeja Nazerja Proslava v režiji Jana Krmelja gostovali na 72. Dubrovniških poletnih igrah,  

SNG Nova Gorica in Slovensko mladinsko gledališče sta s koprodukcijsko predstavo jerebika, štrudelj, ples pa še kaj avtorice Simone Semenič gostovali na nemškem festivalu J-O-S Trinationales Theaterfestival D – PL – CZ. Predstavo so prikazali na filmskem platnu na dvorišču samostana Zittau. Novogoriško gledališče se je udeležilo tudi že omenjenega festivala Zlati lev v Umagu, in sicer s predstavo Avgust Hermanna Hesseja v režiji Mihe Nemca, avgusta pa bo s predstavo In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek, ki je nastala v koprodukciji z Anton Podbevšek Teatrom gostovalo v Letnem kinu na Korčuli v sklopu tamkajšnjega poletnega festivala.

Mestno gledališče ljubljansko bo avgusta gostovalo na Brionih na mednarodnem gledališkem festivalu RUTA GRUPA TRIGLAV – 19. 8. bo na sporedu predstava Ize Strehar Izkoristi in zavrzi me v režiji Gregorja Grudna

Slovensko mladinsko gledališče je nastopilo na 45. mednarodnem festivalu Dnevi satire Fadila Hadžića, ki je potekal v zagrebškem satiričnem gledališču Kerempuh. Predstavilo se je z uprizoritvijo Umetnost je omara Daniila Harmsa v režiji Ivana Peternelja. Igralka Janja Majzelj je prejela nagrado za najboljšo stransko vlogo.

Gledališče Koper je poleg SNG Drama Ljubljana in SNG Nova Gorica sodelovalo na festivalu Zlati lev v hrvaškem Umagu. Občinstvu se je predstavilo s predstavo Služkinji Jeana Geneta v režiji Ivana Lobode.

Anton Podbevšek Teater je avgusta 2020 s predstavo Talka v režiji Matjaža Bergerja gostoval v Letnem kinu v mestu Korčula, junija 2021 pa s predstavo Gregorja Luštka Tri sestre, ki je nastala v koprodukciji s Plesnim Teatrom Ljubljana, na latvijskem festivalu sodobnega plesa Laiks Dejot v Rigi.

Mini teater je s predstavo Zgodovina nasilja avtorja Edouarda Louisa in v režiji Ivice Buljana gostoval na Mednarodnem gledališkem festivalu v Almadi, kjer je bilo odigrano pet ponovitev. Festival je največja gledališka manifestacija na Portugalskem, potekal pa je od 2. do 25. julija 2021.

Lutkovno gledališče Ljubljana je s predstavo Nasvidenje režiserke Jasne Vastl gostovalo na mednarodnem gledališkem festivalu evropskih regij Divadlo Drak v češkem mestu Hradec Kralove, s predstavo Nekje drugje v režiji Tina Grabnarja pa na mednarodnem lutkovnem festivalu Zlata iskra, ki je potekal v srbskem Kragujevcu; žirija je za igralsko stvaritev nagradila Asjo Kahrimanović Babnik, obenem pa je bila predstava nagrajena tudi za vizualno podobo. S predstavo Nekje drugje so ljubljanski lutkarji avgusta gostovali na bienalnem lutkovnem festivalu Materia Magica v Litvi.

Lutkovno gledališče Maribor je s predstavo Ostržek v režiji Mattea Spiazzija gostovalo na 53. mednarodnem festivalu lutkovnih gledališč (PIF) v Zagrebu; predstava je prejela nagrado Milan Čečuk za najboljšo festivalsko predstavo v celoti. Ostržek je gostoval tudi na 25. reviji lutkovnih gledališč, ki je novembra potekala na Reki ter na 23. mednarodnem festivalu Zlata iskra v Kragujevcu v Srbiji; predstava je prejela nagrado za najboljšo predstavo v celoti, Miha Bezeljak pa je za vlogo v tej predstavi prejel nagrado za igro.

SNG Opera in balet Ljubljana je v sezoni 2020/2021 gostovalo v italijanskem Bolzanu na mednarodnem plesnem festivalu baletnih talentov z naslovom inDanza.21 v sklopu praznika Bolzano v cvetju (Bolzano in fiore). Nastopili so baletni solisti Tjaša Kmetec, Ana Klašnja, Nina Noč, Rita Pollacchi, Petar Đorčevski, Kenta Yamamoto in Lukas Zuschlag s klasičnimi in sodobnimi dueti.

Po predpremieri v Istrskem narodnem gledališču v Pulju, mednarodni premieri v okviru festivala Camping v Parizu v CND Centre national de la danse ter slovenski premieri v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana je predstava Sad Sam Matthäus koreografa, režiserja in performerja Matije Ferlina v okviru festivala Dunajski slavnostni tedni v gledališču Jugendstiltheater am Steinhof 9. julija doživela še avstrijsko premiero. Predstava v produkciji zavoda Emanat je nastala na povabilo umetniškega vodje festivala Christopherja Slagmuylderja in bi morala na njem gostovati že lani, a je prišlo do zamika zaradi epidemije.

Kot del spletnega programa festivala performansa Spill z imenom January Blues (Otožni januar) je bil na spletu med izbranimi uprizoritvami šestih ustvarjalcev oziroma ustvarjalk na ogled performans Nataše Živković Sine.

Slovenski umetniki so v sklopu mednarodnega projekta kreativne moči umetnosti Share gostovali v Burkina Fasu s produkcijsko in plesno delavnico kot del nastajajoče mednarodne plesne predstave Gregorja Luštka z naslovom I Had a Dream. S plesno-glasbenim solo performansom Zlitje s samim seboj pa je Žigan Krajnčan sodeloval tudi na mednarodnem plesnem festivalu In and Out, ki je prav tako potekal v Burkina Fasu.

Slovenski umetnici Bara Kolenc in Leja Jurišić sta se z umetniškim delom Brina: kinestetični spomenik, ki sta ga ustvarili skupaj z avstrijskimi umetniki Petrom Kutinom, Mathiasom Lenzem in Patrikom Lechnerjem, uvrstili v glavni program dunajskega festivala ImPulsTanz.

Gledališče Ane Monro je z interaktivno predstavo Cirkus Korona na povabilo britanskega združenja Sign Dance Collective International nastopilo v hrvaškem kraju Pakoštane. Predstavo so neposredno prenašali prek spleta, na kanalu SIMS. Z gostovanjem v tujini so sklenili pot Cirkusa Korone, ki se je 8. maja začela v ljubljanski soseski BS3.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gostovanja-slovenskih-gledalisc-na-tujem-v-sezoni-2020-2021