Novo mesto s festivali Rudi Potepuški, Novomeški poletni večeri in Novo mesto short

Avtor: STA

Novo mesto bodo poleti zavzeli festival ulične umetnosti Rudi Potepuški, Novomeški poletni večeri in festival Novo mesto short, ki se posveča zbirkam kratke proze. Kot je za STA v imenu organizatorjev povedala Jedrt Jež Furlan iz založbe Goga, so letošnji izbor za nagrado novo mesto razširili tudi na tuje avtorje. Vsi festivali so brezplačni.


Foto: Arhiv Gledališče Ane Monro

Organizator vseh treh festivalov je založba Goga. Festival ulične umetnosti Rudi Potepuški bo potekal med 1. in 3. julijem. Na Glavnem trgu bo mestni vagabund v treh dneh predstavil najboljše plesalce, akrobate, artiste, klovne in ostale ulične umetnike, ki jih je spoznal v preteklem letu.

Dogajanje bo v četrtek ob 18. uri odprl koncert oziroma glasbena intervencija Gledališkega pevskega zbora, med drugim pa se bodo zvrstile še akrobatsko-gledališka predstava Poročne vrvi skupine Cirkopitanga, cirkuške delavnice združenja Cirkokrog, akrobatsko-plesna predstava MirOr Aerial circusa in interaktivni hip-hop show D-konstrukcija CIE Dyptic. Prvič se bo s koncertom uglasbene poezije za otroke novomeški publiki predstavila tudi glasbena zasedba Backi iz klavirja.

Novomeški poletni večeri bodo nato potekali med 8. julijem in 24. avgustom. Začeli se bodo s pogovorom o romanih Šola za delikatne ljubimce Svetlane Slapšak in Naj me kdo zbudi Lucije Stepančič. Roman Šola za delikatne ljubimce je križanec med potopisom, političnim esejem in pustolovsko-ljubezenskim romanom. Naj me kdo zbudi se dogaja v Firencah in se začne kot ljubezenska zgodba, toda glavna junaka začneta kot za šalo preskakovati stoletja, svet živih in mrtvih.

Koncerti, pogovori in predstavitve bodo v knjigarni Goga, med gosti pa bodo Boris A. Novak, Božidar Brezinščak Bagola, Boštjan Videmšek, Tadej Golob, Mirt Komel, Marjolijn van Heemstra in Ana Čop.

Kot navaja založba na svoji spletni strani, je med poletnimi festivali še Novo mesto short, ki bo potekal konec avgusta. S festivalom želijo opozoriti na pomembnost zbirk kratke proze in izpostaviti avtorje, ki si zaslužijo zapolniti novo mesto v zgodovini slovenske literature. Festival poteka v sodelovanju z Društvom slovenskih literarnih kritikov, ki enemu od nominirancev podeli nagrado novo mesto.

Štiri finaliste, ki jih letos izbirajo žiranti Robert Kuret, Silvija Žnidar, Žiga Rus in Matej Bogataj, bodo razglasili v začetku julija. Letošnja novost je, da ne bodo izbirali le med slovenskimi avtorji, ampak tudi med tujci, ki živijo v Sloveniji, so prevedeni v slovenščino in jih slovenske založbe objavljajo, je za dejala Jedrt Jež Furlan. Zelo pomembna je dostopnost knjig avtorjev, t.j. da so na policah v veliko slovenskih knjižnicah in knjigarnah.

Festival zaznamuje tudi pogovor in pripovedovalski večer na izbrano temo – letos je rdeča nit meja. Po besedah Jedrt Jež Furlan je tema zelo široka in dopušča veliko domišljije. Avtorji lahko prehajajo preko meje v literarnih žanrih ali dejansko preko fizične meje.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/novo-mesto-s-festivali-rudi-potepuski-novomeski-poletni-veceri-in-novo-mesto-short