Cankarjev dom bo danes zavzel Kulturni bazar z več kot 40 dogodki

Avtor: STA

V Cankarjevem domu (CD) bo danes potekal celodnevni Kulturni bazar, ki ga CD skupaj z več ministrstvi in Zavodom RS za šolstvo ter pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco pripravlja že trinajstič. Letos se bo pod naslovom Umetnost-znanost-tehnologija-izobraževanje: misliti prihodnost danes zvrstilo več kot 40 dogodkov.


Program največjega strokovnega usposabljanja na področju kulturno-umetnostne vzgoje bo ponudil številne predstave, filmske projekcije, predstavitve, predavanja, okrogle mize, delavnice in vodenja po razstavi, ki jih namenjajo strokovnim delavcem in študentom z različnih področij, od vzgoje in izobraževanja, kulture, kmetijstva pa vse do prehrane, zdravstva, sociale ter okolja in prostora, so zapisali v CD.

Kot so napovedali, bo program zavezan omenjeni osrednji temi Kulturnega bazarja, posebno pozornost pa bodo namenili tudi 30. obletnici osamosvojitve Republike Slovenije, so napovedali v CD.

Letošnji plenarni govorec bo umetniški vodja zavoda Kersnikova Jurij Krpan, ki bo imel predavanje Kreativni trki med umetnostjo, znanostjo in tehnologijo. Sklepna prireditev letošnjega Kulturnega bazarja, ki bo potekal med 9. in 20. uro, pa bo plesna predstava Memememe koreografa in plesalca Jana Rozmana.

Od 9. do 18. ure se bo v vseh treh preddverjih CD predstavilo več sto kulturnih ustanov in samostojnih kulturnih ustvarjalcev iz vse Slovenije. Posebno mesto bo namenjeno vsebinam, ki povezujejo umetnost, znanost, tehnologijo in izobraževanje.

Poleg teoretskih in praktičnih spoznanj strokovnjakov, kakovostnih kulturnovzgojnih projektov ter predstavitev kreativnih partnerstev med vzgojno-izobraževalnimi zavodi in kulturnimi ustanovami, bo predstavljeno tudi povezovanje kulturno-umetnostne vzgoje z drugimi področji. Poudarek bo na mednarodnem letu sadja in zelenjave, s prehrambnega, kmetijskega, zdravstvenega, vzgojno-izobraževalnega in kulturnega vidika.

Trinajsti Kulturni bazar pripravljajo ministrstvo za kulturo, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Zavod RS za šolstvo v sodelovanju z ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ministrstvom za zdravje ter ministrstvom za okolje in prostor. Izvršni producent prireditve je CD.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/cankarjev-dom-bo-danes-zavzel-kulturni-bazar-z-vec-kot-40-dogodki