Sprehod skozi repertoarje 2010/11: Slovensko mladinsko gledališče

Avtor: Lena Gregorčič, SiGledal

Navdihujoče, izvirno, privlačno – ključne besede prihajajoče sezone Slovenskega mladinskega gledališča.


Foto: arhiv STA

Slovensko mladinsko gledališče (SMG) je v repertoar 2010/11 vključilo Shakespearjevega Kralja Leara. Realizacija v režiji Matjaža Bergerja in v koprodukciji z Anton Podbevšek Teatrom gotovo vzbuja skomine (srečneži abonmaja Premiera si bodo uprizoritev ogledali v srednjeveškem gradu Klevevž, vse nadaljnje ponovitve pa bodo v spodnji dvorani SMG), vendar se na tem mestu sprašujem, zakaj Kralj Lear (še natančneje: zakaj sploh Shakespeare)?

V sezoni 2007/08 je Kralja Leara uprizarjalo Gledališče Koper v koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj (režija Tomi Janežič), sezono kasneje je v SNG Drama Ljubljana Kralja Leara režiral Mile Korun, v prihajajoči sezoni pa prihaja že omenjena Bergerjeva uprizoritev. Ali gre za šum v komunikaciji med umetniškimi vodjami repertoarjev ali te sploh ni?

Kralj Lear je samo eno izmed pogosto uprizarjanih del, recimo v sezoni 2004/05 je Gledališče Koper uprizorilo Gospodično Julijo (režija Dušan Mlakar), v istem letu so jo uprizarjali tudi v SSG Trst (režija Vinko Möderndorfer), v sezoni 2007/08 pa tudi v Kranju (režija Mateja Koležnik). In še bi lahko naštevali …

Če odštejemo Kralja Leara, ima sezona 2010/11 kar nekaj privlačnih momentov. Mladinsko gledališče na primer slovi po fenomenalnih otroških in mladinskih predstavah, ki v svoje vrste pritegnejo tudi starejše občinstvo (na primer Pika, Sneguljčica in sedem palčkov, Kok ti men zdej dol visiš; vse režira Vito Taufer).

V tem duhu bo Matjaž Pograjc v prihajajoči sezoni na oder SMG postavil Dickensovega Oliverja Twista, ki je včasih veljal za mladinsko klasiko, danes pa je v množici knjig z mehkimi platnicami (p)ostal nekoliko pozabljen. Upajmo, da se nam s prihajajočo predstavo ponovno obeta ena izmed nepozabnih (mladinskih) dogodivščin za "staro in mlado", kot smo jih vajeni v SMG.

Dejstvo je, da predstave SMG presenečajo, sprevračajo, obračajo – nikoli pa te ne pustijo hladnega. Lahko so ti všeč ali ne, vendar so po svojem bistvu drzne. Bo tak tudi Mefisto? Ali Cankarjevo Pohujšanje v dolini Šentflorjanski, morda avtorski projekt Maruše Geymayer - Oblak? Stavim na Mefista, ki v kombinaciji z Milerjevo režijo že diši po festivalskih gostovanjih.

Repertoar SMG je poseben, kolikor se da izviren in ekscentričen – takšen, ki v prvi vrsti ustvarja za svojo dušo. Upajo si in drzni so.

 

Povezava:

- Slovensko mladinsko gledališče


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sprehod-skozi-repertoarje-2010-11-slovensko-mladinsko-gledalisce