V Gleju predstava o tabu temi - drogah med spolnimi odnosi

Avtor: STA

V Gledališču Glej bo premiera predstave Sandija Jesenika #brazgotine #kemseks, ki je nastala v produkciji gledališča Škuc. Igra v režiji Alena Jelena se dotika t.i. kemseks teme v LGBT skupnosti. Fenomen uporabe drog med spolnostjo je v uprizoritvi, v kateri igrata Rok Kravanja in Vid Klemenc, predstavljen skozi osebne zgodbe posameznikov.


Foto: Marcel Obal

Besedilo za predstavo je nastajalo pod vplivom španskega bloga o kemseksu, ki ga je prevedla Ajda Krajnc, na podlagi pričevanj kemseks udeležencev v Sloveniji in v tujini ter s pomočjo organizacij, ki omenjeno problematiko znanstveno raziskujejo, so zapisali v gledališču Škuc.

"V naših zgodbah imamo primer, ko že mladostniki posegajo po drogah med spolnimi odnosi, kar pri večini vodi v zasvojenost. Tako se problemi začno ciklično ponavljati in taka oseba se težko sama reši. Potrebna je ozaveščenost okolice in primerni pristop zdravstvenega osebja. Fenomen kemseksa postaja čedalje bolj popularen in se pojavlja tudi v heteroseksualni populaciji. Različne aplikacije in spletne strani za zmenke so še olajšale pot do prepovedanih substanc in iskanje potencialnih partnerjev s podobnimi željami," so problematiko pojasnili v gledališču.

Ob tem so opozorili na boleče zgodbe, ki so, kot so zapisali, posledica travm, potlačenih spominov, nizke samopodobe ali nesprejemanja lastne spolne orientacije, ter na vlogo sramu. "Bojazen pred stigmo je velika in poleg tega je tukaj pomembna še finančna stabilnost. Uporabniki se pogosto znajdejo v veliki stiski, saj zaradi zasvojenosti izgubijo običajen način življenja in zabredejo v težave. Zato so prvi znaki izjemno pomembni, da jih okolica prepozna in ne obsoja. Odvisniki se kaj hitro lahko znajdejo v začaranem krogu prepuščanja užitkom, ki ga dobijo pri kemseksu," so še zapisali ob predstavi.

Predstava, ki je nastala v produkciji Škuca in koprodukciji Zavoda Kolaž, je del programa festivala Soteskaopen. Dramaturg predstave je avtor Sandi Jesenik, kostumograf Matic Hrovat, glasbena oblikovalka Nina Kodrič (NinaBelle). V predstavi sta pesmi Paula Culshawa in Romea Mihaljevića iz knjige Dnevnik izginjanja v prevodu Braneta Mozetiča, še piše v kolofonu predstave.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-gleju-predstava-o-tabu-temi-drogah-med-spolnimi-odnosi