Ljubljano bo tri dni popestrila Poletna Plesna Vesna

Avtor: STA

Ob začetku praznovanja 25-letnice mednarodne mreže Aerowaves, enega največjih vozlišč koreografov, plesalcev in plesnih navdušencev po Evropi, bo v Ljubljani do nedelje potekal festival Poletna Plesna Vesna (Summer ReCollection). V Stari mestni elektrarni ga bo danes odprl Alessandro Carboni iz Italije s predstavo Kotna razdalja nebesnega telesa.


Kot so sporočili iz zavoda EN-KNAP, ki je član mreže Aerowaves, program ponuja nabor predstav izbranih evropskih ustvarjalcev na področju sodobnega plesa.

Mreža kot največja tovrstna organizacija v evropskem prostoru vsako leto 20 izbranim produkcijam ponudi možnost gostovanj in mreženje znotraj bogate in razgibane plesne scene v Evropi, medtem ko ljubiteljem plesa ponuja možnost ogleda kvalitetne plesne produkcije na njihovih lokalnih odrih.

Za festival so na osmih lokacijah v treh dnevih pripravili 11 sodobnoplesnih predstav umetnikov mreže, izbranih v letih 2020 in 2021, tri virtualne predstave preko VR očal v sklopu pionirskega projekta Springback Ringside, predstavitev projekta Oder360 in Pepelkin Bal Moderne, družabni dogodek za vse starosti in vseh predznanj, kjer se lahko v sproščenem vzdušju pod milim nebom vsakdo nauči kratkih plesov, ki so skozi 25 let zaznamovali zgodovino mreže.

V projektu Springback Ringside / Oder360 raziskujejo potenciale plesa v virtualni realnosti. Projekt se spogleduje s prihodnostjo in se sprašuje, ali se lahko tudi v navidezni resničnosti vživimo v koreografijo. Na festivalu bodo v VR tehnologiji predstavili nekaj del, v sklopu projekta Oder360 pa bo zavod EN-KNAP predstavil odlomke predstav, kjer je gledalec iz avditorija pomaknjen na sredino odra, v središče plesnega dogajanja. Projekt je v okviru mreže partnerjev Centra za Kreativnost omogočil petim izbranim ustvarjalcem adaptacijo njihovih del v 360-stopinjskem okolju.

Družabni plesni dogodek Pepelkin Bal Moderne bo v soboto na Kongresnem trgu ponudil možnost občinstvu, da zapleše v koreografijah preteklih Aerowavesovih umetnikov. Korake bodo narekovali Frederic Werle, Jurij Konjar, George Mxolisi Khumalo in Alexandros Stavropoulos.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljano-bo-tri-dni-popestrila-poletna-plesna-vesna