Krst pri Savici za uvod Primorskega poletnega festivala

Avtor: STA

Z drevišnjo premiero Prešernovega Krsta pri Savici v režiji Katje Pegan in produkciji Gledališča Koper se začenja 28. Primorski poletni festival. Po besedah režiserke gre za ambiciozno predstavo, pri čemer je Črtomir lik modernega človeka, ki dvomi in se sprašuje.


Foto: Arhiv Gledališče Koper

V Krstu pri Savici igrajo Mak Tepšić, Anja Drnovšček, Aleš Valič, Mojca Partljič in Rok Matek. Lektor pri predstavi je Aleš Valič, avtor glasbe Patrik Greblo, koreograf Miha Krušič, kostumograf Andrej Vrhovnik, scenograf Milan Percan, oblikovalec svetlobe Jaka Varmuž, sodelavka pri dramaturgiji Helena Šukljan, asistent režiserja pa Ivan Loboda.

Predstava bo potekala ob skupni proslavi štirih istrskih občin pred dnevom državnosti, na kateri bo slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor. Že čez dan pa bo Univerza na Primorskem v Avditoriju priredila mednarodni znanstveni simpozij z naslovom Zakaj Črtomir ne umre?

V okviru PPF se bo sicer do konca avgusta zvrstilo kar 80 prireditev in dogodkov. Poleg uvodne predstave se obetajo še tri premiere: komedija Jureta Karasa Birokrati v režiji Jake Ivanca in produkciji Gledališča Koper, drama Gorana Vojnovića Jugoslavija, moja dežela v režiji Marka Misirače in koprodukciji Gledališča Koper, Gledališča Prijedor in Fundacije Friedrich Ebert Stiftung ter monolog avtorja Simona Stephensa Stena v morju z igralcem Francescom Borchijem v produkciji Gledališča Koper.

Štirim istrskim občinam se letos pridružujejo še Sežana, Trst in Videm. V sklopu festivala tudi letos nadaljuje PPF mladi, novost pa je program Pri svetilniku z gledališkimi predstavami in delavnicami za najmlajše.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/krst-pri-savici-za-uvod-primorskega-poletnega-festivala