Recer in Zorc pred občinstvo s premiero predstave Kako smo prišli do sem?

Avtor: STA

V sklopu dogajanja Soteska Open bo drevi na letnem odru prvič pred občinstvom premierno izvedena avtorska predstava Mateja Recerja in Gregorja Zorca z naslovom Kako smo prišli do sem?. V njej bosta pripovedovalca zgodb gledalce igrivo ponesla "v vrtinec različnih časovnih obdobij, osebnih zgodovin, zgodb svojih staršev, znancev in neznancev".


Foto: Andrej Firm

Koprodukcija Momenta in Gledališča Glej Kako smo prišli do sem? je sicer premiero že decembra dočakala na mariborskem Intimnem odru, a brez občinstva. Ob upoštevanju vseh ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa sta bila na njej prisotna zgolj dva gledališka kritika, danes pa bo na zunanjem odru pred Glejem prvič predstavljena širši javnosti.

V predstavi avtorja in izvajalca Recer in Zorc "intimno pripoved naslonita na grozote druge svetovne vojne, ki se bijejo z mirno podgorjansko domačnostjo, strategije preživetja v Jugoslaviji s svetovljanskostjo globalnega kapitalizma, vaška solidarnost z urbanim nezaupanjem, življenje s smrtjo".

"Koliko razočaranj potrebujemo za pravo ljubezen; koliko strahu, da zberemo pogum za soočenje z neznanim; koliko sovraštva moramo premagati, da začnemo spravo; kolikokrat nam mora spodleteti, da najdemo svoj potencial; koliko izgube moramo preživeti, da smo srečni; kolikokrat moramo oditi, da prispemo; in koliko smrti je potrebnih, da lahko živimo," so vprašanja, ki se jih bosta dotaknila.

Na spletni strani Gledališča Glej piše, da sodobna barda gledalce v svoji avtorski predstavi brezkompromisno soočata s kulturnimi razlikami, drugačnimi časi, a istimi prostori: "S prevračanjem družbenih kontekstov preko individualnih zgodb gradita vpogled v bistvo človeškosti. Avtorja tako bolj kot o sebi govorita o nas". Njuno vprašanje Kako smo prišli do sem? pa po zapisu na strani gledališča hkrati že ponuja odgovor: "Naprej gremo lahko samo skupaj!"


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/recer-in-zorc-pred-obcinstvo-s-premiero-predstave-kako-smo-prisli-do-sem