Z endemičnimi pesmimi v izvedbi gledališča Choregie začetek 20. festivala Sanje

Avtor: STA

V Divaški jami se z glasbenim delom DERT endemične pesmi v izvedbi 25-članske projektne zasedbe novoglasbenega gledališča Choregie začenja 20. festival Sanje. Ta bo na Krasu in v Goriških Brdih potekal do nedelje in bo "izven karantene" postregel s pestrim kulturnim programom.


Foto: Sintija Habjanič

"Ljudje danes še vedno beremo poezijo in romane, a jih ne živimo več. Od pomanjkanja poetičnosti v resničnem življenju pa bolita duša in telo ... Zato bomo letos na festivalu Sanje svojo bit in misel, utrip in smisel zarisovali v prostorsko-časovne linije poetske stvarnosti. Po obdobju, ki nas je odrezalo drug od drugega, od tega, da bi lahko živeli in dihali poetsko, se zavedamo, kako nujno je obnoviti in zaščititi prostor človečnosti, pesništva, domišljije in svobodne biti, okrepiti korenine svoje notranje narave," sta (s)misel letošnjega festivala na novinarski predstavitvi festivala v začetku junija povzela Andreja Udovč in Rok Zavrtanik z založbe in festivala Sanje.

Nocojšnji otvoritven dogodek DERT, ki je bil v sredo že premierno izveden v mariborski Dvorani Union, je del širšega projekta BABA, ki je navdihnjen z balkanskimi virdžinami. "To so ženske, ki sprejmejo odločitev ali so v njo prisiljene, da živijo kot moški. Oblačijo se, vedejo in delajo kot moški in so zato tudi vključene v družbo," je pojasnila avtorica Karmina Šilec. Produkcijska hiša Carmina Slovenica je naročilo novega glasbenega dela zaupala finski skladateljici Tellu Turkka, besedila, ki so podlaga zanj, pa je spisala Karmina Šilec.

Prav v času Festivala Sanje bo kot del projekta BABA izšla tudi zvočna knjiga Kolosalna balkanska fikcija, napovedujejo organizatorji. Po glasbeno scenskem dogodku v jami se bo druženje pod motom Podajmo si ravbarsko! nadaljevalo na bližnji jasi.

V petek se festivalska karavana seli v Beko na Krasu, kjer bo najprej nastopil klovn Camilo. Sledil bo spoj ambientalne glasbe Andreja Hrvatina – Nimetu s pesniškima glasovoma Glorjane Veber in Vida Sagadina, nato pa še koncert avtohtone glasbe Vzhodne Afrike v izvedbi muzikalne zasedbe Sabakan.

V soboto in nedeljo pa bodo Sanje gostovale v Medani in njeni okolici. Osrednji zvezdi sobotnega koncertnega večera bosta slovenska rock glasbenica, flavtistka in glasbena pedagoginja Tinkara Kovač ter glasbenik, kitarist in tekstopisec Drago Mislej - Mef, ki bosta nastopila na odru gradu Dobrovo. Častni gost pa bo po napovedi organizatorjev kantavtor in festivalski trubadur Jani Kovačič.

Pred koncertom bodo vertikalo s kozmosom in horizontalo s človeštvom vzpostavili valovi ambientalne glasbe Tomaža Lipicarja, ki bo izvedel glasbeni performans TOTUM, sledilo bo branje poezije v družbi Vida Sagadina, Glorjane Veber in drugih, za glasbeni del pa bosta poskrbela Tilen Sfiligoj in Tina Drnovšček.

Nedeljsko dogajanje bo dopoldan zaznamoval program za otroke v družbi s Tinkaro Kovač in Mileno Milevo Blažič, popoldne pa bo na Gradu Dobrovo slikarka Mojca Senegačnik predstavila Kosovelovo poezijo ob unikatnih kolažih. Za sklep festivala bo popoldan potekal Forum Sanje, na katerem bo Nada Vodušek o Krizi človečanstva spregovorila z Andražem Terškom, Karlom Gržanom, Biserko Ilin in Petro Mihalek Novak, je še razbrati iz festivalske spletne strani.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/z-endemicnimi-pesmimi-v-izvedbi-gledalisca-choregie-zacetek-20-festivala-sanje