V mariborski Dvorani Union premiera projekta DERT Carmine Slovenice

Avtor: STA

V mariborski Dvorani Union bo nocoj premiera glasbenega dela DERT endemične pesmi v izvedbi 25-članske projektne zasedbe novoglasbenega gledališča Choregie. Produkcijska hiša Carmina Slovenica je naročilo novega glasbenega dela zaupala finski skladateljici Tellu Turkka, besedila, ki so podlaga zanj, pa je spisala Karmina Šilec.


Foto: Sintija Habjanič

Glasbeno delo DERT, ki bo dan kasneje izvedeno še v Divaški jami v okviru festivala Sanje, je del širšega projekta BABA, ki je navdihnjen z balkanskimi virdžinami.

"To so ženske, ki sprejmejo odločitev ali so v njo prisiljene, da živijo kot moški. Oblačijo se, vedejo in delajo kot moški in so zato tudi vključene v družbo," je pojasnila avtorica Karmina Šilec.

Besedila, ki so podlaga za glasbeno delo, interpretira Nežka Struc. "DERT je dobil idejo v balkanski obliki guslarstva, ki je oblika pripovedništva, kjer poslušalec že pozna zgodbo in jo različni interpreti na različne načine podajajo," je pojasnila avtorica.

Besedila je prvotno spisala za lastno opero, "a se mi je po tej guslarski ideji zdelo zanimivo, da bi videla, kako bo nekdo drug v povsem drugem okolju, konkretno Finka, z drugim žanrom komunicirala to isto osnovo, ista besedila, isto idejo, ki je za projektom BABA".

Tellu Turkka je finska avtorica, interpretka in violinistka, ki se umetniško največ posveča žanru sodobne reinterpretirane ljudske glasbe.

Projekt bo javnosti na voljo tudi v obliki dvojnega albuma. "Projekt DERT je v celoti nastal v času, ko je svetu vladal koronavirus. Vaje so potekale doma, individualno, občasno preko spleta. Izvajalke so s pametnimi telefoni snemale svoja posamezna izvajanja dela v nastajanju, ki smo jih kasneje speli v pričujoče posnetke. Zato je ta album izjemen dokument tega posebnega obdobja in je testament časa," še pojasnjuje Karmina Šilec.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariborski-dvorani-union-premiera-projekta-dert-carmine-slovenice