V Celju se začenja 29. festival Dnevi komedije

Avtor: STA

V Gledališču Celje se s komedijo Iztoka Mlakarja Tutošomato v izvedbi Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica in Gledališča Koper začenja 29. festival Dnevi komedije. V dobrem tednu dni se bo na celjskem odru zvrstilo pet tekmovalnih predstav in 30. junija zaključna prireditev s podelitvijo nagrad.


Na ogled bodo predstave po izboru selektorice Alje Predan, izbrane za lansko izvedbo festivala, ki je zaradi epidemije odpadel. Namesto predvidenih osmih predstav jih bo na sporedu le pet.

Celjsko gledališče se bo predstavilo z avtorsko predstavo Ize Strehar Vsak glas šteje v režiji Ajde Valcl. V izboru tematsko raznovrstnih predstav sta še predstava za otroke in odrasle Obuti maček Andreja Rozmana Roze, ki jo je režiral Taufer, nastala pa je v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in koprskega gledališča, ter t.i. namizni muzikal Zavoda Imaginarni in Mini teatra Živela Vulva!, ki ga je po motivih Liv Strömquist režiral Ekart. Tekmovalni del bo sklenila komična drama režiserke Tamare Damjanović Popolni tujci, ki je nastala po predlogi istoimenskega filma Paola Genoveseja ter v izvedbi mariborske Drame.

O dobitnikih nagrad bo odločala žirija, v kateri so gledališka ustvarjalka Jera Ivanc, režiserka Mateja Kokol in režiser Luka Martin Škof. Podelili bodo nagrade za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja ter žlahtnega komedijanta in komedijantko. Občinstvo bo tudi tokrat vsak večer izbralo komedijantko ali komedijanta večera in glasovalo za najboljšo komedijo festivala.

Podelili bodo tudi žlahtno komedijsko pero 2020. Iz nabora 20 komedij, ki so jih prejeli na natečaj, je strokovna žirija v sestavi Tina Kosi, Tatjana Doma in Alja Predan nagradila Roka Vilčnika z umetniškim imenom rokgre za komedijo Pravi heroji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-celju-se-zacenja-29-festival-dnevni-komedije