V Portorožu pred dnevom državnosti premiera Krsta pri Savici

Avtor: STA

V Avditoriju Portorož bodo na predvečer dneva državnosti priredili skupno proslavo štirih istrskih občin ter uprizorili premiero Prešernovega Krsta pri Savici v produkciji Gledališča Koper in režiji Katje Pegan. Slavnostni govornik bo predsednik republike Borut Pahor, že čez dan pa bo Avditorij gostil simpozij o Črtomirju.


Foto: Arhiv Gledališče Koper

Župani Kopra, Ankarana, Izole in Pirana so se ob 30-letnici samostojnosti odločili za skupno proslavo. Kot je na današnji novinarski konferenci v Portorožu poudaril piranski župan Đenio Zadković, je skupna proslava prelomni trenutek: "To je da, ko moramo širši skupnosti pokazati, da lahko z dobrimi nameni in skupnimi močmi presežemo razdeljenost, ki deli in pesti naš narod."

Župani sodelujejo na različnih področjih in ne delijo vedno enakih mnenj, a, kot je ocenil Zadković, "kljub temu vztrajamo in z dialogom iščemo smernice in poti do skupnih ciljev. Iz teh prizadevanj izhaja želja po sprejemu skupne strategije kulture – istrske kulturne strategije, ki bo nadgradila naše sodelovanje".

Krst bodo uprizorili najprej v četrtek za goste proslave, nato pa še v soboto za širšo javnost. Režiserka Krsta Katja Pegan, sicer direktorica koprskega gledališča, je poudarila, da gre za ambiciozno zastavljeno predstavo, sam tekst pa ima več ravni

Pri Črtomiru poganska antika trči ob krščanski srednji vek in "ko se to zgodi, mi nimamo več romantičnega junaka, ampak dobimo modernega človeka, ki dvomi, ki se sprašuje, ki se mora marsičemu odreči, ko ugotovi, da sam odloča o tem svojem življenju". Pri tem moderni človek ostane sam na svetu, hkrati pa se tudi Prešeren poslavlja od svojega življenja, je svojo interpretacijo podala režiserka.

V Krstu pri Savici bodo igrali Mak Tepšić, Anja Drnovšček, Aleš Valič, Mojca Partljič in Rok Matek. Lektor pri predstavi je Aleš Valič, avtor glasbe Patrik Greblo, koreograf Miha Krušič, kostumograf Andrej Vrhovnik, scenograf Milan Percan, oblikovalec svetlobe Jaka Varmuž, sodelavka pri dramaturgiji Helena Šukljan, asistent režiserja pa Ivan Loboda.

Istega dne bodo v Avditoriju organizirali mednarodni znanstveni simpozij v organizaciji Univerze na Primorskem z naslovom Zakaj Črtomir ne umre? Kot je dejala predstavnica organizacijskega odbora simpozija Martina Marušič Kos, je simpozij plod sodelovanja članic univerze in zato interdisciplinaren. Na njem bodo tako podali različne poglede na izbrano temo.

Premislili bodo prevode Prešerna, povlekli primerjave z Dantejem ter gruzijskimi in kanadskimi literarnimi miti. Poleg književnega dela pa se bodo med drugim ukvarjali še s Črtomirjevo psiho, je dodala Martina Marušič Kos.

V.d. direktorja Avditorija Portorož Borut Bažec je predstavil glavne prireditve Avditorija v tem poletju, med katerimi bo vrnitev Melodij morja in sonca, razširjeni Piranski glasbeni večeri ter predstava Stoletje mjuzikla v okviru Primorskega poletnega festivala.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-portorozu-pred-dnevom-drzavnosti-premiera-krsta-pri-savici