Karmina Šilec v novem projektu o ženskah, ki prevzemajo moške vloge

Avtor: STA

Karmina Šilec predstavlja nov projekt BABA, ki obsega glasbeni, glasbeno - gledališki in literarni del. "Navdihnjen je z balkanskimi virdžinami. To so ženske, ki sprejmejo odločitev ali so v njo prisiljene, da živijo kot moški. Oblačijo se, vedejo in delajo kot moški in so zato tudi vključene v družbo," je pojasnila.


Karmina Šilec / Foto: Dorian Šilec Petek

"BABA je platno, na katero so projicirane vsebine zavesti družbe, njena prepričanja, zgodovina in sedanjost, vedenja in zablode. Spomni nas na ozkogledost družbe, ki obsoja vsak korak in vsako dejanje; ženskam je odpela hvalnico z besediščem, okitenim s pojmi, kot so tradicija, družina, čast in častnost, zanje pa skrila mitomanijo in mizoginost. Spomni nas, kdo je ustvaril in pokopal junakinje – Floro, Liljano, Suni, Lindito," je v spremnem besedilu zapisala Karmina Šilec.

Projekt obsega glasbeno delo DERT endemične pesmi v izvedbi 25-članske projektne zasedbe novoglasbenega gledališča Choregie, ki bo premierno izvedeno v sredo v mariborski Dvorani Union ter dan kasneje v Divaški jami v okviru festivala Sanje.

Produkcijska hiša Carmina Slovenica je naročilo novega glasbenega dela zaupala finski skladateljici Tellu Turkka, ki se umetniško največ posveča žanru sodobne reinterpretirane ljudske glasbe. Besedila, ki so podlaga zanj, je spisala Karmina Šilec.

"DERT je dobil idejo v balkanski obliki guslarstva, ki je oblika pripovedništva, kjer poslušalec že pozna zgodbo in jo različni interpreti na različne načine podajajo," je pojasnila avtorica. Besedila je prvotno spisala za lastno opero, "a se mi je po tej guslarski ideji zdelo zanimivo, da bi videla, kako bo nekdo drug v povsem drugem okolju, konkretno Finka, z drugim žanrom komunicirala to isto osnovo, ista besedila, isto idejo, ki je za projektom BABA".

Projekt bo javnosti na voljo tudi v obliki dvojnega albuma. "Projekt DERT je v celoti nastal v času, ko je svetu vladal koronavirus. Vaje so potekale doma, individualno, občasno preko spleta. Izvajalke so s pametnimi telefoni snemale svoja posamezna izvajanja dela v nastajanju, ki smo jih kasneje speli v pričujoče posnetke. Zato je ta album izjemen dokument tega posebnega obdobja in je testament časa," še pojasnjuje Karmina Šilec.

V okviru projekta BABA je nastala še zvočna knjiga z naslovom Kolosalna balkanska fikcija, ki je portretna zbirka balkanskih zapriseženih devic – virdžin. Pripovedovalka je dramska igralka Minca Lorenci.

"Knjiga pripoveduje o drugosti. O tem, kako se izgubi jezik prvotnega telesa, ki se ga ni nikoli obvladalo. Kaj pomeni postajati-moški in postati-moški. Virdžine v zgodbah so nenavadno ogledalo položaja žensk v sodobni družbi," navajajo v Carmini Slovenici.

Založba Sanje bo ob tem izdala knjigi – Katalog in Kolosalna balkanska fikcija, ki se prav tako ukvarjata z omenjeno tematiko.

Projekt BABA je nastal na podlagi raziskav, s katerimi se je Karmina Šilec ukvarjala med enoletno rezidenco na ameriški univerzi Harvard oz. tamkajšnjem Inštitutu za napredne študije Radcliffe.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/karmina-silec-v-novem-projektu-o-zenskah-ki-prevzemajo-moske-vloge