Sprehod skozi repertoarje 2010/11: Drama SNG Maribor

Avtor: Lena Gregorčič, SiGledal

Slovensko narodno gledališče Drama SNG Maribor (v nadaljevanju SNG Maribor) je daleč od povprečnega zategnjenega repertoarja nacionalnega kova – pravzaprav je vse prej kot to.


foto Grega Mlakar / STA

Ob dveh klasičnih predstavah – Molièrjevem Don Juanu ali Kamnitem gostu v režiji Borisa Cavazze in Shakespearjevi komediji Dvanajsta noč ali Kar hočete v režiji Janusza Kice (Shakespearja si bo v prihajajoči sezoni sicer mogoče ogledati v številnih gledališčih, v različnih izvedbah in uprizoritvah) – imajo v SNG Maribor na voljo praktično vse, kar mora ponuditi sodobni teater.

Nekaj slovenskega in klasičnega v repertoarju narodnega teatra seveda mora biti. V SNG Maribor so se letos odločili za Smoletovo Antigono v režiji Jake Andreja Vojevca – vendar naj si obiskovalci "klasično" odmislijo, saj bo šlo, kot so zapisali v predstavitvi repertoarja, za "svežo odrsko interpretacijo ene osrednjih slovenskih modernih dram".

Na tapeti je še en slovenski klasik (v smislu kanonizacije), Slavko Grum. Sebastijan Horvat bo po njegovi dramatiki ter drugih delih uprizoril avtorski projekt Goga, čudovito mesto.

Avantgardno delo, vključno s "svežo odrsko interpretacijo" Smoletove Antigone, ustvarja razgiban in nič kaj klasičen repertoar, hkrati pa vodstvo ohranja nivo "nacionalnega", saj so režije zaupane "nacionalnim" režiserjem s prepoznano avtorsko poetiko in uspešno režijsko potjo.

In ne nazadnje – staro in mlado čaka predstava Janko in Metka, ki bo nastala pod režijsko taktirko Roberta Waltla.

Repertoar SNG Maribora je repertoar, ki ne blefira – ne ponudijo Smoletove Antigone, ampak njeno novo interpretacijo, ne ponudijo Grumove Goge ampak avtorski projekt Grumovih del. So iskreni in to jih naredi še boljše. Teater ne sledi trendom, ampak jih postavlja, kar je spoštovanja vredno. S svežimi odrskimi interpretacijami skoraj pozabiš na Shakespearja petič.

 

Povezava
- SNG Drama Maribor


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sprehod-skozi-repertoarje-2010-11-drama-sng-maribor