Slovenska gledališča na tujih festivalih

Avtor: STA

SNG Nova Gorica je v petek s koprodukcijo s SMG jerebika, štrudelj, ples pa še kaj Simone Semenič v režiji Jureta Novaka gostovalo na nemškem festivalu J-O-S Trinationales Theaterfestival D - PL - CZ. Med 21. in 27. junijem pa bo mogoče v programu hrvaškega festivala Zlati lev v Umagu gledati predstave treh slovenskih gledališč.


jerebika, štrudelj, ples pa še kaj / Foto: Peter Uhan

Mednarodni festival J-O-S Trinationales Theaterfestival D - PL - CZ organizira Gledališče Gerhart Hauptmann v nemškem mestu Zittauu. V program letošnjega festivala se je uvrstila tudi predstava jerebika, štrudelj, ples pa še kaj Simone Semenič, ki je v Novakovi režiji nastala v koprodukciji SNG Nova Gorica in Slovenskim mladinskim gledališčem SMG.

"Na prvi pogled je jerebika, štrudelj, ples pa še kaj igra o nekem zgodovinskem času in temeljni slovenski ideološki razklanosti. A bolj ko se zadeva razpleta, bolj postaja portret sodobne slovenske družbe, v kateri ideološko prepričanje zlahka zamenja pragmatična korist," piše na spletni strani SMG. Na festivalu so predstavo v petek prikazali na filmskem platnu na dvorišču Samostana Zittau, so sporočili iz novogoriškega teatra.

Med 21. in 27. junijem se bo v programu festivala Zlati lev v Umagu zvrstilo več produkcij slovenskih gledališč. SNG Nova Gorica bo sodelovalo s predstavo Avgust po besedilu Hermanna Hesseja v režiji Mihe Nemca, ki je nastala v sklopu programu Studia novogoriškega gledališča, Gledališče Koper z igro o uporu Jeana Geneta Služkinje v režiji Ivana Lobode, SNG Drama Ljubljana pa s koprodukcijo z gledališčem Moving Music Theatre iz Bitole, avtorskim projektom Maje Hrgović in Marjana Nečaka Deklica s strunami.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/slovenska-gledalisca-na-tujih-festivalih