SNG Maribor bo z opernimi odlomki odprla festival Imago Sloveniae

Avtor: STA

Z opernimi odlomki, ki jih bodo izvedli ansambli mariborskega nacionalnega gledališča, se bo na Kongresnem trgu nocoj začel 33. mednarodni festival Imago Sloveniae in Poletje v stari Ljubljani. Gala koncert pod vodstvom dirigenta Simona Dvoršaka bo spomnil na lansko stoletnico začetka delovanja slovenskega glasbenega gledališča v Mariboru.


Foto: Mihael Grmek

Odlomke iz oper pretežno italijanske tradicije bodo izvedli Simfonični orkester SNG Maribor, Zbor Opere SNG Maribor in solisti. V spored pa so vpletli še letošnjo obletnico Josipa Ipavca z odlomkom iz njegove operete Princesa Vrtoglavka. Koncert bo hkrati del festivala Junij v Ljubljani.

Festival Imago Sloveniae, ki se povezuje s Poletjem v stari Ljubljani, bo v dobrih dveh mesecih na različnih prizoriščih ponudil okrog 30 koncertov klasične glasbe in jazza. Za zaključek bodo med 26. in 28. avgustom sledile tradicionalne Noči v stari Ljubljani, katerih program še pripravljajo.

Koordinator projekta Imago Sloveniae Jan Kern je na nedavni novinarski konferenci iz programa izpostavil še nekaj obletnic: v Švici živeča glasbenika Maja Lisac Barroso in Marcelo Nisinman bosta izvedla koncert, posvečen 100-letnici rojstva mojstra tanga Astorja Piazzolle, italijanski Kvartet Chagall pa bo nastopil z multimedijskim koncertom ob 700-letnici smrti pesnika Danteja Alighierija.

Z Avstrijskim kulturnim forumom v Ljubljani so pripravili tri koncerte, med njimi koncerta avstrijskega Kvarteta Auner in Tria Akk:zent z Bratkom Bibičem & Dedley Woodleybears. Povabili so tudi Berlinski pihalni oktet, ki bo sicer nastopil v Piranu, ljubitelji jazza pa bodo lahko prisluhnili Juretu Puklu, Milanu Stanisavljeviću s kvartetom, mladi jazzovski vokalistki Ani Čop in mednarodni zasedbi ZZ Quartet na čelu s hrvaškim kitaristom Ratkom Zjaco.

Z mladim Ansamblom Camerata Academica Ljubljana z ljubljanske Akademije za glasbo ter s hrvaško-slovenskim kvartetom flavt 4Syrinx, ki praznuje 20-letnico, bo na festivalu sodelovala flavtistka Katarina Šantl Zupan. Predstavili se bodo tudi nekateri mladi talenti.

Večina koncertov bo v Mestnem muzeju Ljubljana, dogodki so za obiskovalce brezplačni.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sng-maribor-bo-z-opernimi-odlomki-odprla-festival-imago-sloveniae