Začenja se osrednji program Borštnikovega srečanja

Avtor: STA

S slavnostnim odprtjem in sodobno plesno predstavo Nomad v izvedbi belgijske skupine Eastman ter režiji in koreografiji Sidija Larbija Cherkaouija se v Mariboru začenja glavni program letošnjega Boršnikovega srečanja. Osrednji slovenski gledališki festival bo tekel do 27. junija, ko bodo podelili nagrade najboljšim.


Na 56. Borštnikovem srečanju sicer že od ponedeljka potekajo številne dejavnosti iz uvodnih programskih sklopov, ogledi slovenskih in tujih gledaliških predstav, delavnice, predstavitve projektov in usposabljanje.

Osrednje festivalsko dogajanje pa se začenja danes, 18. 6., zvečer, ko bodo na slovesnosti v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor zbrane nagovorili umetniški vodja festivala Aleš Novak, mariborski župan Saša Arsenovič in državna sekretarka z ministrstva za kulturo Ignacija Fridl Jarc.

Jedro festivala je tekmovalni program, ki se začne v soboto. Letos bo zajemal neuresničen lanski tekmovalni program, ko je organizatorjem uspelo pod streho tik pred epidemijo spraviti le uvodni dan festivala. V njem je bilo sprva deset predstav, a so dve medtem že prenehali uprizarjati, tako da se bo za tekmovalne nagrade potegovalo osem uprizoritev po izboru Roka Bozovičarja.

Borštnikovo srečanje letos prvič poteka junija, medtem ko je bilo prejšnja leta vedno na sporedu oktobra.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zacenja-se-osrednji-program-borstnikovega-srecanja