Sprehod skozi repertoarje 2010/11: SNG Drama Ljubljana

Avtor: Lena Gregorčič, SiGledal

Takoj v začetku nekaj v premislek: kakšen naj bo repertoar narodnega teatra?


foto Domen Groegl / STA

 

Repertoar Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana (SNG Drama) nam na prvi pogled v sezoni 2010/11 na velikem odru ne ponudi ničesar v smislu: "To pa moram …" – videti, spregledati, preskočiti, se obvezno udeležiti. Zdi se, da se drži zlate sredine in da kot teater s tradicijo računa na publiko s tradicijo. Tradicija lahko hitro postane dolgočasna (tradicionalna), a je tista, ki ohranja vrednote (zato upajmo, da se bo resničnostni šov Slovenija ima talent preselil drugam). Repertoar je umirjen – klasičen, nacionalen. Vendar …

Že laični obiskovalec SNG Drama lahko uvidi, da je William Shakespeare postal železni del repertoarja, saj se njegova dela redno uprizarjajo od sezone 2007/08, letos je na sporedu komedija Beneški trgovec v režiji Eduarda Milerja. Shakespeare za vedno, torej?

Mile Korun, Boris Cavazza in Matjaž Zupančič so eni izmed tistih režiserjev, ki redno gostujejo v omenjenem teatru. Če sta prva dva starosti slovenske gledališke scene, tretji to nedvomno postaja. Vsi trije so režiserji s prepoznavno in predvidljivo poetiko, zato lahko uprizoritev z njihovim podpisom že vnaprej slutimo.

Gledališko leto se bo odprlo z dramo Kralj umira Eugena Ionesca, ki jo bo na oder postavil gostujoči romunski režiser Silvio Purcăret. Gre za mednarodni koprodukcijski projekt, ki bo uprizorjen v francoskem jeziku s slovenskimi nadnapisi.

SNG Drama je edini teater, ki bo ažurno poskrbel za uprizoritev enega izmed Grumovih nagrajencev za leto 2010, in sicer drame Totenbirt avtorja Ivana Prijatelja. Drugi Slovenec, ki se je uvrstil na repertoar osrednjega slovenskega teatra, je Vinko Möderndorfer s travestijo Nežka se moži. Ta je bila na Dnevih komedije nagrajena z žlahtnim komedijskim peresom.

Najbolj sveža točka prihajajoče sezone pa je ...: ko že mislimo, da znamo vse latinske in grške klasike naprej in nazaj na pamet – nikar. Preselimo se na oder Male drame, kjer Jera Ivanc v sodelovanju z Društvom za antične in humanistične študije postavlja na oder že znane Replike iz antike. Gre za izbor še svežih in neuprizorjenih besedil dveh grških klasikov, Sofokleja in Evripida, in latinskega prvaka Seneke. Končno. Kralja Ojdipa in Antigono poznamo vsi v mnogoterih izdajah in priredbah, Senekova Medeja ali Evripidova Hekaba pa prija kot svež piš vetriča.

V splošnem je repertoar klasičen (Shakespeare, Strindberg), hkrati sodoben (Scimione, Shepard), patriotski (Prijatelj, Möderndorfer) in v večini tujeroden. Sivo povprečje, z izjemo svetlih Replik iz antike. Vendar je v tem povprečje tisto, ki funkcionira kot zlata sredina teatra, ki mora izpolnjevati funkcijo "nacionalnega".

(Lena Gregorčič, SiGledal)

Povezava
- SNG Drama Ljubljana


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sprehod-skozi-repertoarje-2010-11-sng-drama-ljubljana