Velika slovenska igralca

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

18. avgusta sta se rodila velika slovenska gledališka igralca, oba tudi prejemnika nagrade Borštnikov prstan. Janez Bermež se je rodil leta 1935 na Vrhniki, Radko Polič - Rac pa sedem let pozneje v Črnomlju.


Radko Polič / Foto: Peter Uhan

Janez Bermež je študiral na Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani v letniku Mire Danilove. Takoj po študiju se je zaposlil v SLG Celje, kjer je bil do upokojitve nosilec repertoarja in glavni igralec karakternih nosilnih vlog v mnogih predstavah. Ustvaril je več kot 170 vlog, devetkrat je igral v Cankarjevih in osemkrat v Shakespearovih dramah, petkrat v Molierovih komedijah, po štirikrat pa v dramah Bertolta Brechta, Henrika Ibsena in Janeza Žmavca. Seznam vseh njegovih vlog najdete v sklopu Repertoar, bazi preteklih profesionalnih in polprofesionalnih produkcij.

Slovel je po prefinjeni, študiozni in intuitivno poglobljeni igri, pomemben pečat pa je pustil tudi v slovenskem filmu in na televiziji. Prejel je Borštnikovo nagrado (1980), nagrado Prešernovega sklada (1983), Severjevo nagrado (1988) in Borštnikov prstan (1998).

Radko Polič je svojo profesionalno pot začel leta 1965 v Študentskem aktualnem gledališču, po diplomi na ljubljanski AGRFT leta 1992 pa je nomadsko igral ali gostoval na odrih različnih gledaliških hiš, v institucionalni in zunajinstitucionalni produkciji, gledališču Glej, E. P. I. Centru ter suvereno nastopal tudi na hrvaškem in srbskem govornem področju v filmu in gledališču. Bil je član ansambla SNG Drama Ljubljana.

V slovenskih gledališčih je ustvaril več kot 90 vlog. Osemkrat je igral v dramah Dušana Jovanovića, šestkrat v Shakespearovih dramah, po štirikrat pa v dramah Ivana Cankarja in Andreja Hienga. Seznam vseh njegovih vlog v slovenskih gledališčih je dostopen v sklopu Repertoar. Prvič je bil nagrajen leta 1970 na Borštnikovem srečanju, leta 1972 je prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 1991 je prejel Župančičevo nagrado, Borštnikovo nagrado je prejel tudi v letih 1979, 1981, 1988, 1991, 2003 in 2006. Leta 2002 je prejel Borštnikov prstan, leta 2007 pa Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Režiser Sebastijan Horvat ga je označil za igralca, ki je »pripravljen na vse ali nič«, ki je »vrvohodec brez varovalne mreže«. Pomembno je zaznamoval tudi slovenski film in bil večkrat nagrajen tudi kot filmski igralec. Leta 2020 je pri založbi Beletrina izšel biografski roman Rac izpod peresa Petre Pogorevc, v katerem je popisana umetnikova življenjska in ustvarjalna pot.

Igralca, ki sta se rodila 18. avgusta 1935 in 1942, sta skupaj stala na gledaliških deskah v dveh predstavah iz leta 1976 – Lorenzacciu Alfreda Musseta (SLG Celje, r. Dušan Mlakar) in Pohujšanju v dolini šentflorjanski (SLG Celje, r. Mile Korun).

Vabljeni tudi k ogledu digitalnih razstav o Janezu Bermežu in Radku Poliču - Racu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/velika-slovenska-igralca